Pages

31 July 2010

Kentang Italian Herb

Hari ni malas masak.. :) Pagi tadik makan nasi dagang - sooo kenyangg.. tengahhari tak makan, malam ni plak nak ke umah Dr Ju.. ada bbq.. tapi dalam kul 5 dah lapo dah ni... so makan ringan2 je la.. :p ringan mendernyerr!! sorang sampai dua biji kentang tuhhh!.. :)

Okeh resepi asal, dapat dari kakak ipar nyer cousin... pernah try buat beberapa kali few years back.. ni tetiba teringat dan teringin, maka kita cuba la walaupun ingat2 luper resepinya... resepi kat sini, kaedah yang paling simple... eheh.. cam biasa.. bnyk pakai short cut!

Cadangan hidangan: Sosej goreng dan Saleri, sos cili dan moyonis.. YUMMIE!!
Italian Herb Potatoes
  1. Ketang secukupnya - cuci bersih, tak buang kulit lagi sedap! (tapi saya pakai american potatoes, kulitnya walaupun dah cuci bersih, masih nmpk mcm tanah.. so togellah kentang2 itu!... :p)
  2. Rebus kentang sampai empuk, campurkan sedikit garam dalam air rebusan
  3. Dah empuk, tos kan kering
  4. Panaskan kuali
  5. Masukkan planta - lagi sedap pakai butter!
  6. Masukkan italian herb, goreng2 sket bagi naik bau
  7. Masukkan kentang, tambah lagi italian herb secukupnya, sedikit garam, black pepper, pepper
  8. Agak-agak dah gaul sebati dengan kentang tu, boleh lah angkat
* Kalau bake pakai oven better!

Sos Black Pepper
  1. Didihkan secawan air
  2. Masukkan 1/4 kiub daging
  3. Masukkan sesudu kecil tepung gandum yang dah dibancuh dengan air
  4. Gaul rata
  5. Masukkan serbuk lada hitam secukupnya
  6. Tuangkan kicap untuk menambah warna
  7. Dah mendidih boleh angkat dan hidang dengan kentang

* Tak perlu garam, kiub daging dan kicap dah cukup masin

No comments: