Pages

07 September 2010

Sup Ikan Merah

Oh! Akhirnya dapat jugak sup ikan merah ni.. dah teringat-ingat dari minggu lepas lagi... tapi tak sempat-sempat nak ke pasar.. tengok ikan merah kat Giant kurang menarik.. Semalam, balik kerja singgah ke pasar.. Beli kepala ikan merah, tepat-tepat sekilo.. RM18.. kedai sebelah-sebelah ada jugak RM16 sekilo.. tapi tak berapa menarik, kata kanda, si tukang pilih ikan.. :)

Senang aje buat sup ikan ni.. pakai sup bunjut adabi khas untuk ikan.. resepi, ikut belakang paket sup bunjut tu.. Resepi bawah ni saje je bg preview... :)

Sup Ikan Merah
Ikan merah dibasuh bersih dan di rendam dalam tepung dan asam jawa untuk menghilangkan hanyir ikan, kemudian dibilas bersih

Panaskan periuk
Tumis halia, bawang putih dan merah yang telah dikisar
Masukkan bahan2 diluar sup bunjut adabi
Masukkan air
Bila mendidih, masukkan ikan, garam dan serai yang telah diketuk
Bila ikan dah masak, masukkan tomato, dan tutup api

Kepala ikan tersembunyi plak bawah daun-daun bawang tu... :)

Sepotong isi, goreng garing-garing.. sebenarnya ikan merah goreng garing pun dah lama tingin.. ihihi.. kiranya semalam dapat dua-dua la terus.. sedapnyer makan panas-panas...

Sayur? kanda request kangkung goreng jek.. Alhamdulillah kenyang sudah...

Ada miss tiga hari posting di bulan Ramadhan ni.. Summary: Ahad, nasi beriani kambing, Sabtu... oh makan beramai-ramai.. abang datang rumah, jamu sup ayam dan buat spageti bolognaise biasa.. jumaat?... oh ayam goreng je.. sekian... :)

No comments: