Pages

18 October 2010

Maggie Goreng Pepper

Ini masakan sarapan pagi tadi... kalau dah ter repeat post, sorry ek?.. :)

Sebenarnya saya pun tak pasti apa nama jenis mi ni.. biasa panggil 'maggie leper' jek.. :p setelah di google, ramai yang panggil mi ni sebagai mi sanggul.. tapi rasanya mi sanggul tu yang macam sanggul kan?... yang ni tak macam sanggul pun?... jadiknya saya gunakan nama maggie leper je la.. :p

Maggie Goreng Pepper

Rebus 3 keping maggie terlebih dahulu.
Dah lembut, toskan.

Panaskan kuali
Tumis kayu manis, biji pelaga, bunga lawang dan cengkih
Bila wangi, masukkan bawang putih dan bawang merah yang dikisar/dihiris halus
Masukkan hirisan lada merah
Masukkan garam, 1 sudu serbuk lada sulah dan 1/2 sudu serbuk lada hitam - kalau suka pedas, letak banyak lagi.. ni pun dah pedas sebenarnya
Masukkan carrot yang dipotong cube (mix vege pun ok)
Masukkan maggie yang dah direbus dan ditos
Gaul rata
Pecahkan sebiji telur, gaul rata
Masukkan 1 sudu sos tiram (dan sedikit air, jika terlalu kering)
Hidangkan bersama bawang goreng dan hirisan daun sup

Yang ni sesuai untuk hidangan empat orang... Mak mertua, tambah berpinggan2.. maknanyer sedap lah tuh!!... blink blink... :p

2 comments:

BUNGA said...

salam dr UK..
saya bw..

resepi ni simple..
mesti sedap.. nak try la nanti :)

faraazri said...

wah!! jauhnyerr!! tak perr.. meggi dan pepper ada di mana2.. :p