Pages

29 August 2010

Ayam Percik Cekor

Balik kampung sempena nuzul quran... Me request botok-botok dari bonda.. adinda yang sorang tu pulak teringin makan 'ayam masak kuah putih pekat dengan daun cekor'... ahaha ntah apa nama dia bagi... mujur bonda faham... bonda plak cakap namanya 'Pecel Ayam' (jawa pronunciation ek!)... tapi biler dah selesai masak, rupanya seperti ayam percik, tapi ada elemen daun cekor di situ.. :p

Maka, saya bagi nama 'Ayam Percik Cekor'... sebab google 'pecel ayam' sumer dapat ayam penyet nyer resepi... tak pe ler.. cuba dulu baru tau!.. Ni bonda n adinda yang masak... Resepi updated kemudian ek... :) yang pastinya, memang sodap...


Update 31/8/2010 - dah dapat resepi dari my sister...

Bahan-bahan:
Ayam
Santan pekat
5-6 ulas bawang putih
biji chekor (~12-15 kalau yang saiz kecik)
cili padi ~7btg
bawang besar 1 biji
daun chekor hiris halus

Cara-caranya
Ayam gaul dengan kunyit+garam. Bakar/goreng ikut suke
Blend biji chekor + bawang putih + cili padi. Tumis
Masukkan santan pekat. Gaul2.
Masukkan bawang besar yang dh dihiris. Gaul2.
Masukkan daging. Gaul2 sampai agak2 dah sebati.
Tutup api
Masukkan daun chekor.
Call ija ajak makan skali  <-- saper yg nk masak nih?... :p

No comments: