Puding Sago Gula Melaka
Puding Sago:
- 100gm sago direndam selama lima minit
- Panaskan 5 cawan air dalam periuk bersama sehelai daun pandan
- Masukkan sago yang telah direndam dan ditoskan ke dalam periuk - dikacau-kacau untuk mengelakkannya bergumpal
- Masak lebih kurang 10 minit atau sehingga sago menjadi jernih
- Tambahkan secawan air sejuk untuk mengurangkan lekitan sago
- Tapis dan lalukan air bersih untuk membilas lebihan kanji
- Tambah sedikit garam dan 3 sudu besar gula, gaul rata
- Masukkan dalam acuan kecil, sejukkan dalam fridge
Kuah Santan:
- Panaskan secawan santan pekat bersama daun pandan
- Tambah garam secukup rasa
- Elakkan santan dari pecah minyak, sejukkan dalam fridge
Sirap Gula Melaka:
- Panaskan 1/4 cawan air
- Masukkan 200gm gula melaka
- Kacau hingga menjadi sirap, sejukkan dalam fridge
Alkisahnya... cuma puding sago je yang sempat siap... :p ahahaha... dah penat memasak lauk, tak larat plak nk sediakan santan dan sirap gula melaka.. uhuhu... Lepas tarawikh, kononnya nak sambung la masak.. tengok-tengok gas abis plak... tong gas backup ada dalam stor.. mujur last week kanda teringat nk refill tong spare tuh... kanda trus tukarkan.. tapinya... sementelah dinda menunggu kanda menukar tong.. mood dinda untuk sambung masak pun hilang.. (alasan!!).. sudahnya puding sago, dinda hidang ngan gula melaka diparut halus... itu aje.. tapi ok la jugak!.. sedap aperrr... next time kita buat kuah santan dan sirap gula melaka yer?... :)
No comments:
Post a Comment