Pages

01 March 2009

Update Blog

Assalamualaikum kepada semua pelawat blog saya!. :) lama sungguh tak update blog ni. Tengok-tengok posting terakhir pada 3 Febuari. Hampir sebulan blog ni tak terusik. Gambar-gambar pun masih terperuk dalam kamera. Sampai penuh dah kad memori tu.. (kad memori?? macam pelik je bunyiknyer??... :p) Kenapa ek?..

Pertamanya, bulan ni diserang sakit gigi melampau! Puncanya? Gigi bungsu yang besar gabak tu tak ada ruang dah nak tumbuh. Dah bertahun dah gigi bawah tu cuba nak keluar. Berminggu jugak la sakitnya bile terasa gigi-gigi lain tu kene tolak. Dari geraham kanan ke geraham kiri terasa sakit. Sampai kan gigi lain terpaksa mengalah. Habis senget-senget dah yang lain.. :( Yang atas pulak makin panjang mencecah gusi bawah yang tengah bengkak tu. Bila makan, terkena gusi bawah, adusss sungguh la nikmat rasa sakit tu!... alhamdulillah!..

Keduanya, sakit gigi tu melarat sampai la demam. Demam on off pulak tu. Dari demam sikit, mula la sakit tekak, batuk, selsema. Dah le jarang-jarang demam. Sekali-sekala demam, memang la lama. Demam-demam tu pun ku gagahi jugak pergi ke ofis. Time-time ni la nak ada demo pulak. Nak buat cam ne.. kita ni makan gaji. :| (Shopping complex bleh p.. takkan la opis tak bleh plak kan? kan?? :p) Azri pun ikut demam jugak. Ni pun masih berlawan selsema lagi. Bukan azri je.. si Cibu tu pun sama.

Cibu tu pun satu hal. Sebelum ni ada sekor anak kucing datang. Kecik je lagi. Mungkin umur dia baru tiga empat minggu. Kaler oren. Nama berdaftar tak ada. Kadang-kadang panggil Toren, kadang-kadang Oyen.. Si Tecik pun ya jugak.. Tak de rancangan nak bela pun. Si Toren ni takut dengan orang. Azri cuba tangkap calar balar tangan dia kene cakar. Dengan Cibu pulak sikit punya manja dan mesra! Hari-hari berguling-guling main tengah laman tu.

Minggu lepas si toyen ni mandom jek. Makan pun tak mau. Minum pun tak mau. Muntah-muntah pulak tu. Kitorang suspek dia termakan racun. Paksa dia minum air. (Dapat pegang si Toyen tu pun sebab dia dah lembik sangat tak boleh lari dah). Azri cuba guna syringe inject air masuk. Bancuh glucose sket. Masuk je air, dia muntah balik. Nak inject makanan, tak de stok makanan lembik plak. Fridge pun kosong. Nak bawak ke klinik, hari ahad klinik Cibu tu tak bukak. Lagi pun dah maghrib dah masa tu. Umur tak panjang, esok pagi-pagi tengok dia dah keras dah bawah kete. Syian.. hilang dah kawan Cibu.

Dua tiga hari lepas si Toyen tu mati, si Cibu plak mandom. Ingat dia sedih hilang kawan. Cibu kan emosional sket orang nyer (orang ker?.. ekeke..) Tapi si Cibu still makan dan minum. Masuk hari kedua, azri bagi makan, dia tak nak makan dah. Tapi bila bagi dia nyer Greenies ngan cat treat yang macam gula melaka tu, makan pulak. Masuk third day dia start muntah-muntah. Ni dah macam si Toyen dah nih. Makan apa pun tak mau. Terus bawak pergi klinik. Vet kata Cibu ni kene virus. Rupa-rupanya si Toyen tu kene virus lah, bukan makan racun! Entah si Panjang pun kene virus.. simptom dia sama. Si Panjang tu kucing kitorang masa kat rumah lama. Berbalik kepada cerita Cibu. Vet kata peluang dia hidup cuma 50-50! Uhuhu.. Tu pun sebab dia dah besar, kalau kucing kecik, memang susah nak survive. Macam nak nangis dengar. Biar benar! So kene tahan wad sebab nak kene pakai drip. Mengalahkan orang! Dekat empat hari jugak la dia kene tahan. Kene kuarantin dok dalam toilet sorang-sorang.

Alhamdulillah dia dah sihat dah. Tapi kene kurung dalam rumah. Terpaksa lah bukak sangkar besar tu balik. Dok dalam sangkar kerjanya mengamuk aje. Paper bersepai, pasir penuh dalam makanan dia. Kat luar-luar pun sama. Dok mengemop lantai je la jawabnyer.. Minggu depan kene jumpa vet lagi. Lepas sebulan pun kene pergi jumpa lagi. Manja sungguh!

Kereta fizah pulak kene pecah. Cermin belah driver. Duduk apartment macam tu la. Tak ada parking dalam. Pagi-pagi dapat call terkejut jugak. Bekejar le ke apartment dia. Sadis sungguh. Dalam kereta tu bukannya ada apa pun. Memang fizah nyer kete, kosong sekosong-kosongnya. Syiling dalam laci ashtray tu pun tak de sebenarnya. Depan kete dia ada lagi dua bijik kereta kene pecah jugak. Satu kereta tu memang ada beg kat belakang. Tapi macam beg picnic je.. penuh bekas makanan je.. Lagi satu kete pulak banyak barang-barang baby. Kesian, penuh kaca dua-dua baby seat dia. Jenuh nak bersihkan... Alhamdulillah semua dah settle. Kalau rajin mungkin ada backdated posting cerita pasal ni.

Panjang pulak posting kali ni. Ye la termasuk sebulan punye cerita. Kisah Cibu dan Toyen dah panjang berminggu dah. Sebenarnya tu baru intro. Create new posting ni sebenarnya nak bercerita tentang kisah di Jusco petang tadi. Badan masih tak sedap.. demam masih berbaki lagi. Tapi keluar la jugak beli barang dapur.

Tujuan ke jusco tu memang untuk beli barang dapur aje. Amik ayam seketul sebab azri tingin nak makan ayam goreng, puyuh siap marinated empat ekor (tu untuk kitorang berdua ya! Jangan salah paham! tak laratnyer nak makan sumer sorang2!) Amik sayur yang cukup untuk masak sekali, buah-buah sket pastu terus meluru ke kaunter. Eh dengan 100 plus sebotol sebab dah berapa hari tingin nak minum 100 plus tapi asyik luper je nak beli.

Alkisahnya nak dijadikan cerita, kat kaunter tak ramai orang, saya, sorang budak pompuan awal 20-an lebih kurang dan sorang makcik dengan troli yang penuh barang. Makcik tu mungkin dalam 40-an rasanyer. Time tengah kira-kira barang tu, rasanyer supervisor cashier tu, lalu dan bertanya sama ada dia dah berehat ke belum. Minah cashier tu pun kata belum lagi. Mamat supervisor tu pun kata 'OK, lepas ni u rehat'. Minah tu pun senyum lega kot dapat berehat sekejap sebelum sambung lagi malam nanti.. Cerita ni bukan pasal minah cashier tu mahu pun tentang mamat supervisor tu, tapi kisah tentang makcik yang tengah beratur selang sorang kat belakang saya.

Lepas pembantu supervisor tu letak sign 'Next Counter Please' tu kat tepi conveyor, GEDEGANGGGG!! Rupa-rupa nya sign besi 'Next Counter Please' tu kene hempas kat conveyor sebelah!!! Saya pun menoleh la.. Bukan saya je, sume-sume yang ada kat situ ikut toleh ke arah bunyi tu. Memang kuat sangat! Rupa-rupanya makcik tu amik sign tu dan hentak kat conveyor sebelah, marah-marah sebab sign tu diletakkan depan dia dan makcik tu ingat dia kene halau pergi kaunter lain. Pada hal orang tak kata apa pun kat dia. Dia kata tak patut letak sign tu depan dia sebab dia dah beratur. Tak ingat exact ayat dia. Tapi kuat jugak la suara dia. Minah yang letak sign tu mesti bengang kan? Tapi muka steady je. Caya lah!! Makcik tu tak abis marah lagi. :p kesian dia.. Pastu mamat supervisor tu datang. "Aik?? Mana sign tuh?" Saje je dia tanya kuat-kuat agakyer. Ekekeke.. kebetulan dia kat sebelah saya, sambil tergelak cakap la "Dah kene campak kat sebelah!" Cakap pelan-pelan je, kang cakap kuat-kuat tak pasal-pasal kene baling ngan tin susu dalam troli dia plak.. ekekek... pot pet pot pet, makcik tu tak puas ati lagi. Mamat tu letak balik sign tu sambil cakap dengan sopan, "Cik, sign ni untuk orang lepas makcik, makcik tak de masalah boleh bayar kat sini".. ihihi.. masih tak puas hati lagi.. Bising-bising marah sebab minah tu tak bukak mulut cakap kat dia tadik.. pulak dah.. Kebetulan kaunter sebelah baru bukak. Makcik tu trus angkut barang-barang dia dan campak kat kaunter sebelah. Bila saya jeling budak pompuan yang tengah beratur belakang saya, dia tengah urut dada! ekeke..kesian kuss semangat! kitorang bertiga ngan minah cashier tu pun senyum je sesama sendiri.. azri pun tergelak jugak tengok makcik tu. mungkin makcik tu ada masalah kot sebelum datang ke jusco tu. Semoga apa-apa yang mengganggu perasaan dia tadik dah selesai la hendaknya insyaAllah..

ok.. misi tercapai.. kene stop dah ni, panjang sangat.. boleh pecah rekod posting paling panjang!

3 comments:

siti said...

mak aihhhhh...panjang nyer...

faraazri said...

:p janji baca abis

hanifamily said...

hi fara,

masa mula2 baca kisah toyen tu mmg simptom virus, budak2 kecik mmg senang kena virus...n akhirnye mati..cian...

cibu camne? sihat dah..? injection vaccination tiap2 tahun tu rasenye untuk elak kena virus lah...

dulu mase percy kena virus, pun nak kena drip amende sume, tapi sbb mamat tu masih makan dgn temboloknye, kite bwk balik umah je..n bagi TF...huhu...trus sihat..alternatif lain bagi VCO la..kat pasar tani pun ada jual ;-)

take care bebeh!