Pages

31 December 2010

Kek Teh

Dah lama dah dapat resipi ni.. tapi tak pernah cuba.. tengok demo live pernah la.. memang senang.. sekejap je kalau nak buat.. Dah beberapa kali dah pun resepi ni hilang.. kali ni sebelum hilang lagi, mari kita post di sini.. :)

Kek Teh


8 oz mentega
8 oz gula halus
8 oz tepung gandum
2 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 kotak kismis
1/2 cawan air teh

Cara-caranya:

  1. Ayak tepung gandum dan baking powder bersama
  2. Hiris dan rendam kismis dalam air teh
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  4. Masukkan telur sebiji-sebiji
  5. Masukkan air teh dan tepung sedikit demi sedikit
  6. Masuk dalam acuan dan bakar
*Kalau ikut google, 8oz bersamaan dengan 1 cawan.. guna sukatan cawan lagi senang kan?.. selamat mencuba!

29 December 2010

Mak masuk ER

Lunch hour macam biasa kami balik rumah.. prepare lunch, makan.. mak macam biasa je.. makan pun ok.. cuma since past few days, mak macam letih sket.. asyik mengantuk.. risau jugak teringat masa awal-awal kene, mak memang selalu letih dan mengantuk...

Dalam pukul 2.15 sumer dah habis makan, cuma mak je yang tinggal.. kanda meneman.. saya kat dapur ambilkan puding kegemaran mak.. tetiba kanda menjerit "Ayang, kita pergi hospital sekarang!!" Terus ambil tudung, sarung dan keluar.. tengok tangan kanan dan kaki kanan mak dah kejang.. macam orang kene strok.. mulut pun mula senget.. masa tu kanda tengah turunkan mak dari meja makan, pangku kat bawah.. saya terus start enjin kete, alihkan kete satu lagi.. nak angkat kusi roda tak larat.. pak ganti kanda pangku mak.. kanda angkat kusi roda, dukung mak masuk kereta... terus tuju ke HUKM.. Alhamdulillah perjalanan lancar.. kereta memang banyak waktu2 tengah hari macam tu.. tp Alhamdulillah Allah lancarkan perjalanan kami..

Dekat-dekat HUKM mak tersedar, dan cuba nak bangun.. confuse.. sampai ER, mak dah kembali macam asal.. bila tanya, boleh jawab.. bagi arahan boleh ikut.. Alhamdulillah.. lega rasa.. baru lah masing2 terasa sakit2 belakang..

Lima jam dalam ER, lepas CT scan neurosurgeon confirm bukan strok.. tapi serangan disebabkan tumor.. serangan tu seakan-akan sawan... Dr pesan, kalau jadik lagi tunggu dalam 10 minit, rehatkan mak dan kalau tak reda jugak, baru bawak ke ER..

Alhamdulillah... menjelang maghrib mak dah mcm asal dan dah boleh balik.. boleh bergelak macam biasa... lega tengok mak dah ok... Esok pagi ada appointment untuk simulation radioterapi.. semoga semuanya dipermudahkan...

27 December 2010

DIY - Bolster Cover

Sekali dah update, maknanya macam2 yang nk ditulis.. :p

Kali ni DIY Bolster cover.. Saje buat guna fabrik jalur2, senang nak match ngan sarung bantal tadik.. cadar ada dua, satu guna kain corak2 lagi satu kain jalur2.. so set pillowcase and bolster can be used with both cadar lah.. senang kan?.. bijak bijak!.. :p

Ni lah rupa bolster yang dah disarung dengan sarung DIY.. senang je buat dia.. semudah A, B, C.. ekeke..  kalo mesin tak de problem, satu hari boleh jahit puluh2 kot sarung bantal nih.. mengalahkan kilang.. :p

Mesin tu tengah problem mata kira nyer lari.. ari tu kanda dah betulkan, la ni jadik balik.. dah sampai masa kot nk dapat mesin baru.. (hint! hint! :p) Bukan aper.. susah nak menjahit.. satu tangan dok pegang lock mata kira tu sebab dah loose, kalo tak dia dok lari2.. sebelah tangan dok maneuver kain.. tu yang kene pin beria..

Ok, ni slideshow DIY bolster cover, enjoy!!.. :)



Okeh.. sudah ngantuk giler... selamat malam.. semoga hari esok lebih baik dari hari ini... insyaAllah... assalamualaikum!... :)

DIY - Pillowcase

Untuk pillowcase, saya pakai dua jenis fabrik, fabrik utama dari kain cotton bercorak dan kemasan tepi menggunakan kain cotton jalur2..

Both fabrik dapat dari IKEA, fabrik cotton yang sangat lembut dan colorful! Plan asal nak corak lain, tapi tak de stok, redha je la dengan apa yang ada - kalo dah bersemangat nak menjahit, memang tak boleh tunggu dah.. :p

Inilah hasil akhirnya.. dah siap disarung ke bantal! chantik tak?? ;)

Saper2 yang nak try buat sarung bantal sendiri boleh ler tengok cam ner saya jahit.. tapi ni cara saya lah.. mungkin ada cara yang lagi senang.. untuk ukuran, tengok je sample sarung bantal sedia ada.. untuk bantal baby comel je la.. itu pun ada banyak ukuran.. bantal yang saya punya, ukurannya 12" x 8"..cute!! :p



*Slideshow ni laju sangat, pause dan guna button next/previous je senang.. :)
Kalau ada yang tak jelas, silalah bertanya.. dialu2kan... :)

26 December 2010

DIY

Oh.. mulai hari ni sumer projek DIY saya buat kat blog ni je la.. malas nak maintain dua blog.. DIY tu termasuk ler segala projek jahitan, art, kemas2 rumah dan sebagainya yang buat sendiri lah.. :p sebelum2 ni letak kat blog lagi satu.. tapi malas plak nk maintain.. asyik dok update yang ni jek.. so officially blog yang tu takkan ada entry baru dah... (kot :p)

Kali ni nak cerita dua projek DIY.. introduction jek... nanti detail posting lain... satu repaint baby cot, lagi satu projek jahitan set alas tilam dan sarung bantal untuk baby...

Mula dengan baby cot.. plan ngan kanda nk carik paint stripper.. nak buang cat lama tu dulu.. tapi balik kerja asyik luper je nak singgah hardware.. sudahnya pagi2 semalam, terus je gosok ngan kertas pasir.. buat satu bahagian je, dah letih.. lain part sumer kanda settlekan... bila agak2 dah selesai, rasa tak puas ati plak.. macam nk carik jugak paint stripper tu.. tp tak per ker? dah siap pasirkan dah.. uuhuhhuuu... nasibler.. mengecatnya next week la plak...

*Selingan - background bunyik hon tak henti-henti oleh peminat2 bola  yang sungguh patriotik balik dari bukit jalil..uhuhu...

Semalam pagi2 lepas sarapan, keluar menjenguk pakcik kat Puchong.. hantar barang.. lepas tu terus ke Damansara Damai, tengok pakcik lagi sorang yang baru balik haji.. Alhamdulillah.. muda-muda dah selesai dah urusan haji... bila pakcik tanya, lepas ni nak ke mana, tak semena2 kanda jawab carik barang baby.. wah!! mata pun mula lah berseri2.. yey!! shopping!! :p ekekeke..

Masuk je kete, terus tanya, kita nak p shopping mana?.. kanda jawab 'ikut ler.. ayang nak beli apa lagi?'... wahhh... semalamnyer dok update wishlist dalam website IKEA.. maka tak payah pk panjang, terus bagi jawapan.. tapi risau jugak sebab tak bawak list.. takut ada yang tertinggal...tak per.. pasal shopping insyaAllah tak luper!.. ekeke...

Asar kat IKEA, punyer la ramai umah manusia!!.. lepas solat terus ke children's department.. pusing2 penuhkan beg kuning, terus turun.. sambung pergi ke textile.. dok beli kain 6 meter.. dua jenis, 3m, 3m... yang dok plan nak beli habis stok plak.. tapi tak pe ler.. ade je yang lain yg ok jugak.. kain ni untuk projek DIY set cadar baby...

Kejap je kat IKEA.. sebab dah tau nak beli apa kan.. azan maghrib je terus balik.. sebelum bayar, teringat lagi dua barang tak amik lagi.. tapi malas nak naik semula.. jauh nak memusingnyer... balik rumah cek list, alhamdulillah... dua barang je yang tertinggal.. itu pun sebab malas nak pusing.. kanda kata next time.. kalo next time, maknanya, list baru akan panjang semuler la.. ekekeke...

25 December 2010

Lamanya tak update!

Uhuhuu... genap sebulan lah hari ni blog ni tak berupdate... sangat sangat buzy... cerita banyak... tiap-tiap minggu memang kerja berjalan ajer.. macam biasa, kalo ada kesempatan kiter akan buat backdated posting.. tak per ek?.. main ngelat sket..

Naper busy sangat? memang ler.. sangat-sangat busy... dengan badan yang makin memberat ni.. buat kerja sket pun cepat penat... tak buat kerja tak boleh.. sibuk uruskan umah.. kebelakangan ni kesihatan mak makin merosot.. mungkin tumor nya dah membesar balik.. scheduled for radio n chemotherapy this coming january.. ikut neurosurgeon nak buat secepat mungkin.. tapi tu ler.. nak buat cam ner.. schedule hospital.. moga2 sumernyer dipermudahkanlah... amin...

Lagi satu dok busy uruskan barang-barang baby since the past few weeks.. sumer dah bising dah bila dapat tau tak buat apa lagi.. baju tak beli lagi.. list pun tak buat lagi!... takat hari ni alhamdulillah la banyak dah settle.. tu pun banyak shopping online jek.. nak berjalan weekend asyik tak berkesempatan jek.. macam-macam hal.. online pun ok.. banyak choice dan harga berpatutan...

okeh.. stop jap.. dinner..

08 December 2010

6th Appointment - Mummy's Splint

Appointment kali ni Alhamdulillah sumernyer ok. Macam biasa,  bila scan macam-macam aksi baby mummy... menonggeng, menggeliat, menendang... sumer boleh nampak.. :p cute! luv u!!..

Mummy's update: tangan kanan dan kiri selalu kebas, lebih-lebih lagi tangan kanan. Mula rasa dah lama dah. Kalau tak silap sejak awal pregnancy. Bila buat kerja, tangan cepat lenguh especially bila pegang benda-benda kecik. Kadang-kadang ada rasa nak terlepas. Pegang benda sejuk pun sakit. Memang rasa macam ada jarum menyucuk-nyucuk! Makin lama, makin ketara.Sekarang ni pulak selalu terjaga malam sebab rasa kebas sampai menyucuk-nyucuk.

Tak terfikir plak related to pregnancy.

Malam bile ntah, macam biasa sebelum tidur dok baca buku-buku pregnancy yang ada tu. Malam tu baca buku Miriam Stoppard, tajuk apa lupa plak.. ada dua tiga buku author yang sama.. Dok baca bahagian common complaint. Tengok-tengok ada complaint pasal 'Finger pain and numbness'. Oh rupa-rupanya Carpal Tunnel Syndrome is common among pregnant mothers. Lepas bersalin je, biasa nya akan hilang terus.. InsyaAllah.. tapi ada jugak few cases yang sampai kene operate. Uhuh.. hopefully yang ni tak la teruk dan akan hilang bile bersalin nanti insyaAllah.

Few website yang ada cerita mengenai Carpal Tunnel Syndrome during pregnancy http://www.babycenter.com/
http://www.pregnancytoday.com
http://www.babycentre.co.uk/

Me wearing splint
Dr Ju refer pada Dr Kamal Hisa, pakar Orthopedics kat bilik sebelah. Dr Kamal tanya nak pakai splint atau buat terapi? Oh!.. saya prefer pakai splint.. malas nk p terapi every week.. :p MC 3 hari, campur vitamin untuk saraf Neuroforte.

Sungguhpun dapat MC 3 hari, saya tetap akan ke pejabat hari ini dan esok.. uhuhu.. sebabnya esok ada meeting! sadiss...

29 November 2010

Moday Blues

Bangun subuh tadik, tapak kaki terasa sangat lah sakitnya.. pinggang dah kurang sakit dah.. kanda kata mungkin sbb kaki dah mula bengkak... bile tengok tak la nampak sangat bengkaknya.. tapi bila sarung selipar, memang terasa kaki dah mengembang la.. uhuhu.. redha je la.. :)

Bersin dua tiga kali, sakit kepala... :( Badan mula rasa tak sedap macam nak demam... suara pun dah mula sengau... selesai solat subuh, lepak kejap, baca paper semalam... ke dapur sediakan breakfast.. hari ni tak payah masak untuk lunch awal-awal.. kanda kata balik tengah hari kanda tapau lauk siap-siap.. Yey!!..

On the way nak ke opis, jalan jem giler-giler.. member kata sebab ada lori simen rosak tengah-tengah jalan.. tapi time kitorang lalu, dah tak de dah lori simen tu, tp still jem giler2... kul 10 baru sampai opis.. uhuhu... menambahkan rasa malas nak p kerja.. uhuhu... sabo je la... memang sampai ke petang maleh nk bekerja.. oh! maafkan saya!...

25 November 2010

Kalau...

Rasulullah bersabda yang bermaksud:
Hendaklah kamu bersungguh-sungguh dalam perkara yang memberi manfaat kepadamu, mintalah pertolongan dari Allah dan jangan kamu merasa lemah. Jika kamu ditimpa sesuatu, janganlah pula kamu mengatakan, “kalau aku berbuat itu dan ini, nescaya jadi begini…”. Sebaliknya katakanlah, “itu adalah ketentuan Allah dan apa yang Allah kehendaki pasti akan terjadi”. Sebenarnya perkataan ‘kalau’ itu membuka pintu kepada perbuatan syaitan.

(Hadis riwayat Bukhari)

11 November 2010

Glucose Tolerance Test

Pagi-pagi buat mummy dah kene p Columbia Asia sebab nk buat GT Test.. ngeri jugak.. sebab sebelum-sebelum ni orang kata rasa air glucose tu teruk sangat! uhuhu... Semalam nurse dah pesan dah, bawak sebotol air suam, takut-takut termuntah... ahaha.. lagi la ngeri dengar cam tu..

Sampai CA, trus pi lab.. Tunjuk appointment card, terus diorang kuar amik darah.. oh! tak sakit langsung!.. hari tu orang lain yang amik darah, giler sakit dia buat.. tapi tak de la kesan lebam2 tu.. tp memang giler sakit la.. hari ni sedap je.. tak rasa apa..

Lepas tu, dia bagi secawan air glucose.. mak aih.. besonyer cawan! diorang kata kecik je, pekat melekat!! tapi yang ni tak de la pekat sangat pun.. standby bekal air, rasa sket.. eh ok jek.. :p apa lagi, minum je la dengan lancarnya.. cuma dah hujung-hujung tu macam pening sket, tekak rasa melekat sket.. tapi tak la teruk macam yang orang cerita..

UPDATE - CA call, alhamdulillah, result GT Test - gula ok jek dalam darah.. tinggi sket, tapi masih normal... :)

10 November 2010

5th Appointment - Milo giant mug

I am 20 weeks pregnant! Last time checkup ngan Dr Ju baby tdo, Dr suh minum milo panas then scan balik.. kali ni nak buat-buat pandai la.. nak tengok baby active.. p breakfast milo secawan beso tuh!.. dah habis secawan baru terpikir, alamak!! gulerr!!! ahahah.. apa lagi.. urine test, gula tinggi la.. tak pasal-pasal ajer...

Esok kene datang balik buat glucose test.. saje je tau.. ingat nak suh Dr Ju buat urine test biasa je balik.. tapi tak pe ler.. nk try jugak cam ner rasa glucose test.. :p

Baby looks fine.. mummy la kene datang plak esok.. uuhu...

09 November 2010

Baby suka bila mama baca buku

Semalam lepas dinner dalam kul lapan lebih, baca buku 'Wasiat Orang Soleh'.. buku tu lama dah.. masa zaman belajar kat UTM lagi.. saja ulang baca.. lepas baca beberapa muka surat, baby dok golek2 plak dalam perut.. uhuhu.. suke ek sayang bile mama baca buku?.. ehehe.. mama tak boleh nak baca buku kuat-kuat nih.. kang tok ngan wan pening kepala pulak.. papa suh mama baca buku, quran selalu.. baca kuat2 biar baby dengar.. nanti dok dalam bilik, boleh la baca kuat2 ek baby?... eheheh...

Sepanjang membaca tu, memang dia dok bergolek dalam perut!.. aktif betul! hari tu Dr Ju scan, tido ajer!... dok tido tonggek!.. ehehe cute!! lagi few days.. eh esok lah.. mama nak p scan lagi.. baby jgn tdo tau!.. nak tengok baby golek2... ehehe...

Setakat ni waktu golek baby yang mama perasan, dalam kul 11-12 pagi yang paling jelas.. petang tu ada la sket.... malam-malam kadang-kadang aja.. waktu tengok tv dalam kul 9-10 sekali sekala terasa la.. waktu tidur, dalam kul 3-4 pagi pun ada terasa... itu pun kalo mama terjaga.. :p rasanyer baby memang banyak bergerak.. cuma mamanyer yang tak berapa alert.. :p ehehe.. luv u dear!..

02 November 2010

Maher Zain

Lately ni semua orang sibuk bercerita pasal Maher Zain... apa yang special ek?.. ehehe... tak tau lah.. tak pernah dengar pun lagu-lagu dia.. walaupun pernah teringin nak dengar lagu-lagu dia, tapi tak pernah google pun dan tak pernah terfikir langsung nak memiliki CD nya..

Alhamdulillah... dah nama rezki... tetiba officemate datang terus bagi CD maher zain! wah!!! magik!!! :) Alhamdulillah.. thanks to nisha..

Tak dengar habis lagi.. baru je dapat nih.. :) Nanti dah dengar ulang-ulang kita buat review ek?.. ehehe...

30 October 2010

Mak dah keluar hospital

Alhamdulillah... Semuanya berjalan lancar... mak dah boleh keluar.. seminggu duduk hospital, bila Dr tanya, makcik nak balik tak?.. terus mak jawab 'Nak!'... 'ok, makcik nak balik, boleh balik sekarang'..
ehehe.. suka betul mak! Sepanjang seminggu kat hospital, macam-macam jadik... agaknya mak dah rindu sangat kat rumah dia.. sampaikan bila nurse tanya, 'Makcik kat mana ni?' mak boleh jawab 'Hospital Sungai Petani!'.. ehehe... dua tiga kali tanya, mak dah pandai jawab "Hospital UKM"... ehehe...
Semoga semuanya dipermudahkan Allah...InsyaAllah...  amin...

Ceria kan muka mak?.. ehehe tak sabar nak jumpa cinta hati kat umah... 

29 October 2010

Esok adalah semalam

Kite selalu berdoa semoga Allah permudahkan hidup kita... berharap hanya perkara2 baik je yang terjadi dalam hidup kita... tapi apa yang kita buat untuk dapatkan apa yang kita nak?

Kita berharap orang sekeliling sentiasa bagi layanan baik pada kita, tp cara kita melayan orang lain? dah cukup baik?

Apa yang kita beri hari ini itulah yang kita akan dapat nanti... bak kata omputeh, what goes around, will comes around... setuju?

Kadang2 rimas mendengar keluhan orang lain yang terlalu risaukan masa depannya, tapi tak de usaha langsung untuk memperbaiki hari ini... tapi tu ler... pilihan masing2... kita hanya mampu melihat dan ambil ikhtibar...

mmmmm....banyak menda yang terlintas di fikiran nih... emo plak pagi2 buta ni... x pe lah... cukup takat ni.. cakap lebih2 kang ada yang terasa hati... uhuhu....

Akhir kata semoga Allah permudahkan segala urusan kita dunia dan alhirat.. dan jangan lupa untuk tolong orang lain permudahkan urusan mereka!... insyallah...

28 October 2010

First Spiro Swirl

Oh sukernyerr!! berjaya buat first spiro swirl... ikut tutorial di sini
...dan inilah hasilnya... :) suker!!


27 October 2010

Mak @ hospital UKM

Admit on 25th July 2010 sebab kesihatan mak makin merosot.. kaki dan tangan kanan makin lemah sejak dua tiga hari ni...


** Hari ni terasa betul letihnya... sejak dua hari lepas berulang alik ke HUKM... menjenguk kanda jaga mak di ward... sampai ada masa terasa macam nak pitam... tapi Alhamdulillah... rehat sekejap, legalah rasa... Semoga semuanya dipermudahkan Allah... insyaAllah... amin....

26 October 2010

I am in love...

Oh! I found this free drawing tool and immediately fall in love with it! aha... ingat fall in love ngan orang lain ker?... tak de tak de!! saya sungguh setia ngan kanda yang ensem!.. :p ahakss..

Haven't try it yet.. just finished installing.. but watching the tutorial.. oh!! make me so tak sabar nak melukis!!! adakah mood melukis saya akan berpanjangan? wait n see...

To my sister yang saya tau selalu baca blog saya... ehehe.. sabo ek?.. nnt akak expose apa mendanya yang sonot sangat.. ahaha.. mesti suker!!! :) ok nak balik.. tata...

update 27/10/2010 - dah letak capture tool tu.. nak?.. carik sendiri!.. eheheh...

First Baby Movement

Alhamdulillah... around 11-12 am masa kat office, tetiba rasa macam angin semacam dalam perut.. oh! baby mama bergerak lah!!.. mmm... mama ker?.. kanda ari tu cakap nak mummy daddy... sendiri rasa macam nak ayah ibu... mmmm apa2 je la.. nanti2 kita decide ek baby cayang... :-*

Xcited!! mungkin baby dah lama gerak.. cuma mama dia je yang tak perasan... 18th week!

25 October 2010

Roti Jala dan Kari Ayam

Dari minggu pertama mak dok sini, kanda dah mintak mak buat Roti 'Soghai' atau Roti Jala dalam bahasa standardnya.. Setelah tertangguh beberapa kali, sabtu malam ahad cakap kat mak, "esok, insyaAllah kita buat roti soghai.. " mak excited sungguh.. bertanya berkali-kali untuk pastikan semua bahan dah ada..

Semalam, pagi-pagi lagi mak dah ready kat dapur.. sangat excited nak mula memasak.. kitorang baru lepas solat subuh, dengar kat dapur dah bunyi kelentung kelentang.. berlari lah saya turun tengok apa yang mak tengah buat..

Bukan apa... Tangan kaki mak memang dah tak kuat dah.. nak angkat pinggan mangkuk pun tak berapa nak nak larat.. apatah lagi periuk dan kuali saya kat dapur tu.. sumer nyer jenis yang berat-berat.. bila saya turun, kesian tengok mak cuba nak angkat kuali tu beberapa kali tapi tak terdaya.. hanya penutup kuali yang diangkat-letak berulang kali..

Kanda teman mak siapkan roti jala sementara saya siapkan kari ayam.. selesai kari ayam, saya take over task 'menjala'.. :p

3 keping roti jala dan seketul kepak ayam
dengan kuah kari yang overloaded!
(Khas untuk menggiurkan anda! :p)
Banyak jugak dapat.. tapi lupa nak kira.. tepung gandum tu dekat sekilo jugak habis.. makanya, pagi, tengah hari dan makan petang, saya melantak roti jala ajer! memang favourite saya!! orang lain makan 3-4 keping dah boleh berhenti dah.. saya?.. maunyer 10-15 keping baru bleh benti! ahaha... buruk lantak!.. :p

Nak buat roti jala ni senang aje.. dah biasa tengok bonda pontian buat.. tapi tak pernah cuba sendiri.. ingatkan susah sangat.. resepi ni dapat dari mak.. nak bagi sukatan, tak geti la plak.. tapi agak-agak la.. :)

Bahan-Bahan
Tepung Gandum
Garam
Serbuk Kunyit (sebagai pewarna kuning)
Air
Telur Sebiji

Untuk pastikan campuran bahan di atas tak berketul-ketul, blend je sumer bahan2 tersebut dengan blender.. pastikan campuran bahan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.. Pastu bolehlah 'dijala' atas kuali leper... Bila dah masak, angkat dan gulung...

Dan untuk kari ayam, ehehe... semestinya pes kari ayam segera mak nyonya!!

Selamat mencuba!

20 October 2010

Jemput-jemput nasi

Ni menu sarapan hari ni dan semalam sebenarnya.. Memandangkan nasi lebih tak cukup untuk digoreng, dan saya memang tak suka simpan nasi lama-lama, makanya jadiklah jemput-jemput nasi..

Senang ajer.. campur je semua bahan berikut, gaul rata dan jemput-jemput kan ke dalam minyak panas.. taraa.. siap...

oh bahan2nya:

  1. tepung gandum
  2. nasi lebih semalam :p
  3. garam secukup rasa
  4. hirisan bawang besar
  5. bawang putih yang dicincang
  6. sebiji telur
  7. ikan bilis
  8. sedikit pepper
  9. sedikit black pepper
  10. daun sup/daun bawang
  11. carrot yang dipotong dadu
  12. air secukupnya - pastikan tidak terlalu cair, dan tidak terlalu pekat


19 October 2010

Peritnya difitnah...

Memandu pulang ke pejabat, teringat pulak dengan satu kisah hidup saya...

Ini kisah lama.. tapi kesannya hingga ke hari ini.. lebih kurang sepuluh tahun yang dulu... difitnah oleh 'kawan-kawan' sendiri...

Klimaksnya saya dipanggil oleh pensyarah, dimaki dengan pelbagai perkataan.. antaranya "penipu!" yang paling tak boleh dilupa 'bullshit! bullshit!!'.. dalam biliknya.. dengan nada suara menjerit... pintu dibiar terbuka.. yang paling best, bilik pensyarah tersebut dalam pejabat utama.. pensyarah berpangkat.. beliau menjawat ketua bidang kalau tak silap saya.. saya tak diberi peluang langsung.. masuk-masuk je ke pejabatnya.. 'kawan-kawan' saya dah menanti.. salam tak dijawab, saya terus dimaki!.. perit!!! dan memalukan!!!...

Puncanya... saya difitnah!.. saya dituduh mencuri assigment 'kawan-kawan' saya.. sepanjang saya dimaki, saya banyak berdiam.. sebabnya sungguh-sungguh saya terkejut.. 'kawan-kawan' saya yang sampaikan pesan... "Pn. X nak jumpa sekarang".. "kenapa?".. soalan saya dijawab dengan "ntah...pergi je lah"... kasar!..

Pensyarah tersebut campakkan 'asigment milik saya' yang tak pernah saya lihat.. namun memang betul jelas tertera nama saya... dan nama seorang lagi ahli kumpulan saya... sempat saya menjeling.. 'kawan-kawan' yang menyaksikan tersenyum puas hati.. sungguh-sungguh saya rasa terhina..

Hampir setengah jam dimaki hamun oleh pensyarah tersebut, sampai habis perkataan hendak dilemparkan... saya tunjukkan bukti.. dari beg galas, saya keluarkan assignment yang siap ditanda, dengan nama saya... nama saya seorang... saya jelaskan kesukaran saya menghubungi ahli kumpulan yang beliau sendiri tetapkan, yang tak pernah saya kenal dan tak pernah saya jumpa di kelas.. saya minta pensyarah semak balik rekod kehadiran... dan saya terbukti betul.. assignment saya direntap, markah ditolak atas alasan tiada kerjasama berkumpulan.. kertas dicampak kepada saya... 'kawan-kawan' terdiam...

"Terima kasih puan.." saya keluar dari pejabat dengan air mata tak tertahan.. dan terus menangis teresak-esak disaksikan pelajar dan staff yang keluar masuk pejabat.. biarlah!.. saya dah cukup dihina! 'kawan-kawan' yang tanpa usul periksa memfitnah saya, terus mengejar dan meminta maaf... saya cuma mampu mengangguk dalam esakan..

Profesionalisme pensyarah tersebut tak kesah lah.. biarkan dia.. yang sungguh-sungguh menyakitkan, rasa difitnah 'kawan' sendiri... Lepas peristiwa tu, saya ke kelas seperti biasa.. ahli kumpulan yang seorang tu, menarik diri, drop subjek tersebut.. tak tahulah apa sebabnya.. 'kawan-kawan' tu... saya dah maafkan... pensyarah tersebut pun sehingga habis pengajian, bila terserempak dengan saya, jarang nak pandang muka... namun di akhir sem, saya dapat result cemerlang untuk subjek tersebut.. puas hati!

Sangat sukar kita nak mengelakkan diri dari tipu daya dan fitnah manusia... berdoalah semoga kita dilindungi Allah sentiasa...

Syukur kepada Allah... saya diberi kekuatan untuk tidak membenci dan berdendam... Alhamdulillah...

Cuma, peritnya difitnah masih sukar dilupakan....

18 October 2010

Maggie Goreng Pepper

Ini masakan sarapan pagi tadi... kalau dah ter repeat post, sorry ek?.. :)

Sebenarnya saya pun tak pasti apa nama jenis mi ni.. biasa panggil 'maggie leper' jek.. :p setelah di google, ramai yang panggil mi ni sebagai mi sanggul.. tapi rasanya mi sanggul tu yang macam sanggul kan?... yang ni tak macam sanggul pun?... jadiknya saya gunakan nama maggie leper je la.. :p

Maggie Goreng Pepper

Rebus 3 keping maggie terlebih dahulu.
Dah lembut, toskan.

Panaskan kuali
Tumis kayu manis, biji pelaga, bunga lawang dan cengkih
Bila wangi, masukkan bawang putih dan bawang merah yang dikisar/dihiris halus
Masukkan hirisan lada merah
Masukkan garam, 1 sudu serbuk lada sulah dan 1/2 sudu serbuk lada hitam - kalau suka pedas, letak banyak lagi.. ni pun dah pedas sebenarnya
Masukkan carrot yang dipotong cube (mix vege pun ok)
Masukkan maggie yang dah direbus dan ditos
Gaul rata
Pecahkan sebiji telur, gaul rata
Masukkan 1 sudu sos tiram (dan sedikit air, jika terlalu kering)
Hidangkan bersama bawang goreng dan hirisan daun sup

Yang ni sesuai untuk hidangan empat orang... Mak mertua, tambah berpinggan2.. maknanyer sedap lah tuh!!... blink blink... :p

17 October 2010

KL Bird Park

Semalam kanda dah cakap, hari Ahad kita bfast kat luar lah pastu kita jalan2.. tak payah masak!.. otey!!

Makanya, waktu pagi yang terluang, digunakan untuk mengecat blok tong sampah kat depan tu.. Sejak pindah memang tak pernah cat, warna putihnya pun dah bertukar hitam.. berlumut.. kanda macam biasa, teman bondanya bertadarus.. Lepas bertadarus, teman dinda pulak mengecat..

"Ayang nak jalan p mana ari ni? Kita pergi PD nak?"..  wah!!! bestnyerr p PD.. tengok jam dah kul 7 dah.. tong ni ada sket je lagi.. lf 10-15 minit siaplah.. dah kul 7.30.. kul 8 kuar.. ishh tak bleh ni.. nnt sampai PD lewat.. nk p makan lagi..

"Kita p dekat-dekat sini je la.. "
sambil mengecat, sambil dok pk nk jalan ke mana.. macam-macam idea timbul.. akhirnya kanda setuju ke Lake Gardern.. kat situ, macam2 ada.. ada bird park, butterfly park.. orchid park.. dan macam-macam lah..

Bfast dlu kat kedai mamak baru kat depan ni.. tak pernah lagi bfast kat situ.. Memandangkan nak terus ke KL, malas nk pusing ke fav spot kat equien tuh.. nnt kene patah balik.. uhuhu...Tobat lah lepas ni tak mo pergi lagi kedai tu.. huhh.. menu sket punya panjang berjela.. tapi, biler order manjang tak de.. tosei tak de... capati tak de.. roti naan tak de.. maggie goreng tu pun tak de.. sudahnya kami sumer makan roti kosong ngan roti telur.. itu pun lepas order berkali-kali.. tu ler.. tak mo tulis saper suruh.. bila kita repeat order, buat sombong..

Dekat kul 10 sampai ler ke Taman Burung tu.. parking masih kosong.. syok je rasa.. Tiket dewasa RM20, kanak-kanak RM10.. ingatkan ada special rate untuk warga tua atau pesara.. tengok-tengok tak de.. tapi nyonya jual tiket tu ada mention, kalo ada RHB credit card ada discount banyak.. ala.. RHB credit card tak de.. tp mujurlah teringat ada JCard.. dapat discount RM5.. kanda pun mula lah tanya segala kad yang dia ada bleh tak dapat discount.. JCard dia lupe bawak.. tengok-tengok Real Reward bleh dapat less RM10!! wahh!! lagi baguih.. pengajarannya, kalo berjalan, jangan lupa bawak segala kad yang kita ada!.. ehehe.. RM15 tuh dapat jimat!! Alhamdulillah...

Masuk je dalam.. Allahuakbar!!.. bentuk muka buminyer!! berbukit bukau!! ahaha.. dulu dah pernah pergi tapi tak teringat plak dalam ni berbukit bukau macam tu sangat.. luper lah.. terpaksalah kanda berhempas pulas menolak wheel chair mak, turun naik bukit.. ahaha... tak pe ler.. pahala... insyaAllah... :)

Lagi satu... dah masuk dalam, baru pasan kamera tu dah tak de bateri!! chaisss... penat je bawak berat2.. selalu ada backup batteri.. tapi hari ni bawak beg lain.. tak bawak beg tu.. uhuhu... sudahnya guna camera phone je la...

Kesimpulannya.. seronoklah jugak berjalan kat dalam tu.. macam jalan dalam hutan.. redup ajer walaupun matahari memancar terik!.. kebersihan pun ok.. laluan pejalan kaki diorang selalu cuci.. so tak de lah bahan buangan burung tu bersepah2 kat lantai.. burung2 pun banyak.. tapi yang paling banyak rasanyer si burung merak.. sebabnya ke mana-mana kitorang pergi mesti ada lah paling kurang sekor dua burung merak tu..


Minggu depan ke mana pulak ya?.. PD?? ehehe..

More info, bleh tengok http://www.klbirdpark.com/

14 October 2010

Tahu Goreng Bawang Putih

Lama tak tulis resepi.. ni kira resepi jugak lah.. :p
Sangat simple tapi sangat sedap...
Try lah.. sedap dimakan panas-panas...

Goreng tahu macam biasa, potong kepada empat bahagian
Goreng bawang putih yang telah dicincang hingga kekuningan (2 ulas bawang putih cukup untuk 3 keping tahu)
Tabur bawang putih dan tuangkan kicap

Siap!!


13 October 2010

4th Appointment - Baby tido

Baby is 16 weeks plus..

Sekejap je dah masuk 2nd trimester.. Alhamdulillah.. setakat ni sumer Dr kata ok.. insyaAllah.. semoga semuanya dipermudahkan...

Checkup tadik.. masa Dr scan, baby mama tengah tdo menonggeng... heartbeat alhamdulillah ok.. cantik je.. papa kata baby solat subuh lambat.. ehehe.. ke situ pulak.. Dr Ju pun gelak.. Bila Dr usik-usik perut nak kejutkan baby, dia dok stretch sket jek.. angkat kepala, pusing, tido balik.. ehehe.. teringat cibu nyer perangai.. cam tu ler biler kene usik.. Dr suh kuar minum milo dulu.. bagi baby gula banyak sket..

Lepas pekena milo panas secawan, muffin seketul, masuk balik jumpa Dr.. Tengok-tengok baby dah pusing..dok baring mengiring plak.. main-main sket, pastu sambung tidur... uhuhu.. tdolah dear.. Dr kata everything looks fine pun dah syukur Alhamdulillah...

12 October 2010

Saya belum ada rasa itu...

Kadang-kadang tengok orang bergaya beria-ia macam teringin jugak... tudung kaler-kaler.. sumer baju ada tudung yang spesel.. kalo saya, musim pakai tudung pink, maka sumer baju yang akan saya beli ada unsur-unsur pink gituh... skang ni musim sedap pakai tudung maroon.. maka sumer baju dalam group kaler maroon/pink.. sorry lah kanda, adinda mu ini tidak cukup terrer bergaya!.. ahaha...

Kalau kasut.. ada sesetengah orang, koleksi kasutnya penuh satu almari... saya dulu pernah lah jugak, giler membeli kasut.. tapi yang sering dipakai, kasut yang itu jugak... sampai lunyai... akhirnya kembali kepada rutin beli satu kasut, pakai sampai lunyai.. kalau ada kasut lain pun, maknanya kasut itu sangat diperlukan.. contohnya untuk meeting.. ahaha.. kalau ada dua tiga kasut pun dalam satu masa, saya tetap akan pilih kasut favourite untuk dipakai hari2...

Handbag?.. tengok handbag cantik-cantik memanglah geram.. tapi tu ler.. heran jugak tengok orang yang rajin tukar-tukar handbag ni... handbag saya macam beg doraemon.. sumer boleh letak.. kalo nk tuko handbag hari-hari, jenuh nk pindah2 kan barang yang melambak tu...tu yang malas.. jadiknya setialah saya dengan handbag yang itu.. tapi backup handbag yang sesuai untuk majlis-majlis tertentu memang ada lah.. cuma jarang-jarang digunakan...

Kalau berjalan di kedai emas.. menjeling jugak la gelang, cincin yang beso bagak dan bergemerlapan.. ihihi... tapi dah kalo kerja dok mengadap notebook.. sekali pakai gelang, calar balar lah jawabnyer notebook ni nanti.. jam pun saya bukak biler kerja.. kalau tak pakai buat aper nak beli kan?..

Pinggan mangkuk berjenama... yang ni memang ada angan-angan nak penuhkan almari dengan koleksi pinggan mangkuk ni.. bukan apa.. cantik, ringan dan tahan.. betul!! tapi dalam almari tu dah penuh dengan koleksi pinggan Claytan.. almaklumlah.. kilang Claytan tu dekat je ngan rumah... cup and saucers boleh dapat RM2 sepasang... design pun boleh tahan cantik dan modern.. cumanya.. berat la.. lagi pun hadiah2 kawin dulu memang dapat banyak pinggan mangkuk Claytan yang cantik-cantik... sayang pulak kalau tak guna.. jadiknya setia lah saya dengan produk Claytan... tunggulah sampai sumernyer retak seribu...

Lagi pun kanda selalu pesan, utama kan yang lebih utama.. kiranya sekarang ni barang-barang tersebut di atas  ini... (dan banyak lagi sebenarnya...) bukan keutamaan saya...

Dan lagi satu pesan kanda... bersyukurlah dengan segala yang kita ada... bandingkan kesenangan kita dengan orang yang lebih susah, bukan dengan orang yang lebih senang... uhuhu.. sungguh syahdu... :p

Tak per... yang pastinya buat masa ini... saya memang belum ada rasa itu... :)

10 October 2010

Taman Bukit Jalil

Pagi-pagi lagi abang di Perak dah telefon mak.. tanya hari ni mak ke taman tak?.. ehehe.. sepanjang dua minggu di Perak, memang rutin hari Ahad berjalan di taman.. Dah sampai sini, kita berjalan ke Taman Bukit Jalil pulak..

Pagi ni menggoreng pisang.. pisang tanduk yang mama babah bawak dari Johor..

Lepas sarapan bersiap-siap, terus ke taman.. tak berjalan sangat.. pusing dekat-dekat je sebab nampak mak letih nak berjalan banyak..


Balik taman, singgah gerai depan rumah tu.. pekena teh tarik sorang segelas.. mak dan pak makan mee goreng.. Lepas tu singgah rumah jiran, bawak mak pak tengok baby girl baru yang putih melepak!! comel sangat macam abangnyer...

Cakap dengan mak, minggu depan tak pergi taman pun tak apa.. pagi-pagi lepas subuh, kita berjalan keliling PUJ pun cukup.. tegur jiran-jiran keliling yang datang melawat mak dan pak semalam.. :)

09 October 2010

Sabtu bersama mak dan pak

Hampir seminggu dah mak dan pak dok di sini.. sekejap je rasa.. macam baru semalam je sibuk mengemas rumah ngan kanda.. :)

Alhamdulillah... semuanya dipermudahkan Allah.. mak pun makin sihat nampaknya.. Semangatnya kuat nak sihat semula.. tangan kanan pun dah boleh menggenggam kuat.. cuma kaki kanan yang susah sikit nak melangkah.. kalau berjalan, agak terhuyung hayang dan perlahan... kalau berjalan kat luar, memang kene pimpin...

Makan pun berselera sungguh... dalam masakan pun sengaja lebihkan masakan sayur... masukkan tomato dan carrot.. kesukaan mak.. Lepas makan nasi, mak meratah sayur...

Pak pun Alhamdulillah.. makan nasi bertambah... Rajin mengulang makan... sarapan pun sengaja masak lebih-lebih.. setakat ni nasi goreng, bihun goreng, jemput-jemput... pendek kata meja tak pernah kosong.. semua boleh habis menjelang petang.. lega rasanya tengok diorang berselera... kanda pun sediakan roti bermacam jenis.. bila petang, pak tolong sapukan jem pada roti mak.. romantik! :p

Tidur.. ihihi.. ni yang kelakar.. mak selalu mengadu susah nak tidur siang.. seminggu di rumah, tu lah yang mak adukan setiap kali balik kerja.. kiranya ni hari pertama lah duduk di rumah dengan mak pak sepanjang hari.. kanda tak de.. ke penang atas urusan penting.. lepas makan tengah hari dan solat zohor, mengemas baju kat atas.. dalam pukul 3 turun ke bawah nak angkat kain.. pak macam biasalah tidur dalam bilik.. mak pulak terlelap kat atas sofa.. oh! baguslah.. mak dah boleh tidur siang.. fikir saya dalam hati..

Ambik kunci, bukak pintu, keluar masuk rumah, semuanya saya buat perlahan-lahan takut mak terjaga.. ihihi... kesian pulak.. sekali sekala dapat tidur siang... Mula melipat kain atas sofa bertentangan dengan mak.. mak tidur berdengkur.. nyenak sungguh! baguslah... :)

Selesai melipat tiga empat helai baju, mak terjaga, toleh saya dan terus berkata... "Mak tak boleh nak lelap la siang-siang ni"....  ehehe.. saya pun gelak besar la... "ye ke mak?... ihihi.. mak tidur berkeruh2 tadik... entah-entah hari2 mak tak perasan mak dah tidur nyenyak macam ni..."... mak pun ikut ketawa sama... dan tak lama, terlelap lagi... dan berdengkur!! ahahah... tapi baguslah.. maksudnya mak selesa di sini.. dan cukup rehatnya.. lega....

Bila melapor pada kanda, kanda pun tergelak sama... :)

Cadangnya esok nak bawak mak pak ke Taman Bukit Jalil... saja pusing2 amik angin pagi.. kesian diorang seminggu kat sini dok terperap je kat rumah...

08 October 2010

Babah Mama, Mak & Pak

Ayahnda bonda ada di Sungai Buloh sekarang ni.. datang sini semalam sebab nak attend kenduri doa selamat pakcik makcik yang akan ke Mekah 17 hb ni.. Kebetulan juga, makcik yang di Bandar Sri Damansara sedang menunggu hari nak bersalin.. InsyaAllah kali ni rezekinya baby girl selepas dikurniakan tiga orang boys yang handsome!.. :) Semua orang excited!

Kebiasaannya ayahnda bonda memang stay di rumah kami kalo ke KL.. tapi sebab kami sedang menjaga mak dan pak, jadiknya diorang ke Sungai Buloh lah kali ni.. Ayahnda dah terbiasa dan memang suka ikut kanda ke masjid Bandar Kinrara, jadiknya pagi-pagi lagi dah teringat nak ke sini.. kebetulan hari ni nak solat Jumaat..

Bonda pun dah lama sebut-sebut nak melawat mak.. berbesan jauh.. utara selatan.. ni lah kesempatan diorang nak berjumpa..

Dalam kul 11 lebih ayahnda bonda dah sampai rumah.. kami masih di pejabat.. tapi tak pe ler.. biarlah diorang berbual dulu.. bonda pun dah biasa, jadiknya macam rumah sendiri lah.. terus ke dapur, sediakan air dan hidang.. mak tak berapa kuat nak mengangkat berat-berat.. pesan kat bonda pastikan mak tak buat apa-apa.. mak tu bukan boleh percaya.. nanti senyap-senyap dia pulak yang bangun buat kerja.. :p

Lunch bersama.. lepas tu, ayanda tinggal kete kat sini, adik yang di UPM tu yang jadik driver dua tiga hari ni.. diorang balik ke SB, dan kami masuk ofis semula...

07 October 2010

Daily Routines

Rutin harian tak de lah berubah sangat pun.. kebetulan sejak puasa hari tu kami memang bangun awal.. kanda seawal 4.30 pagi dah bangun.. saya kene amik masa sket.. dalam kul 5.15 tu baru boleh bangun.. ehehe.. tu pun kanda yang kejutkan sahur.. tahun ni memang tak bersahur sangat.. kalau tahun lepas, banyak jugak lah hari yang saya memasak untuk bersahur.. tahun ni rasanyer sehari dua je yang kami bersahur makan nasi.. selebihnya memang bersahur kurma dan air masak aje..

Lepas bersahur, kadang-kadang tidur balik.. kanda?.. tak boleh lawan la.. bertadarus sampai ke siang.. ihihi..  saya selalunya sibuk dengan kerja-kerja menjahit... rasa macam tak habis-habis je kerja menjahit tu.. kadang-kadang mengemas... kadang-kadang melepak aje.. dan kadang-kadang tido!..

Balik kerja rehat kejap, dalam kul 6.15 mula memasak untuk berbuka.. saya ni tak boleh memasak awal-awal sangat.. bila makanan dah terhidang tapi tak boleh makan, lemah longlai lah badan.. uhuhu... lebih suka, habis masak, terus sedia untuk makan... makan panas-panas..

Sepanjang syawal pulak rasanyer tak ada rutin tetap.. sibuk sangat.. banyak perkara yang kene uruskan..

Sekarang ni pulak.. terjaga bila dengar azan subuh.. kanda biasanya dah siap-siap nak ke surau time tu.. mak dan pak pun terjaga time-time ni jugak.. bersiap-siap solat subuh.. kalo kanda ada, dia yg jadik imam.. kalo tak, pak la yang amik turn..

Lepas solat, saya sambung kerja-kerja rumah.. kalau ada kain nak kene lipat, lipat la sekejap.. kalau tengok lantai comot sangat, sapu lah sikit.. (sapu lantai kalo rasa comot je ek?! :p) kanda temankan mak bertadarus..  saya terus ke dapur sediakan sarapan dan masak lauk untuk lunch nanti.. selesai mak bertadarus, kanda ke dapur tolong apa yang patut.. tapi yang pastinya tugas tetap kanda ialah masak nasi dan refill botol-botol air dan flask pak..

Sambil-sambil tu basuh baju.. urusan menyidai, kanda selesaikan.. :)

Lepas sarapan, lepas kanda tengok mak pak makan ubat.. pergi kerja.. Tengah hari balik rumah untuk sediakan makan tengah hari.. Alhamdulillah la tempat kerja dekat dan senang nak keluar masuk.. Sempatlah panaskan lauk, hidang-hidang dan makan dengan mak pak kat rumah.. habis makan, kemas dan masuk ofis semula..

Balik kerja petang, terus ke dapur lagi.. kalau rasa nasi tak cukup, masaklah lagi.. tambah sikit.. Biasanya budget lauk lunch sampai dinner.. tapi kadang-kadang tak cukup juga.. lagi pun saya lebih suka lauk yang baru dimasak.. lebih-lebih lagi sayur... maka petangnya pun memasak lauk lagi.. waktu petang, kanda banyak meneman mak ngan pak.. teman berbual...

Habis makan, kanda tolong mengemas dapur.. angkat dan basuh segala pinggan mangkuk dan periuk belanga!.. baguskan?.. lega kan rasa.. bila kanda rajin menolong kat dapur...

Maghrib dan Isyak berjemaah... tengok tv, borak-borak.... dan tv pun tengok saya... ZzzZzzzzZzz....

04 October 2010

Bilik bawah - selesai sudah

Selesai sudah satu urusan.. mak ngan pak dah dibawa ke sini.. dengan kesihatan yang tak menentu, ku gagahkan jugak menolong kanda mengemas umah.. uhuhu... tempoh mengemas tu rasanye sangat la panjangnyerr... stor bawah dah dibersihkan.. dah jadik bilik dah...

Asalnya sangat lah semak... ntah ada ke tidak ek gambar lama dalam simpanan.. gambar baru memang tak amik.. tak sempat... Segala rak dah dibawak ke atas.. walk-in wardrobe master bedroom jadik stor.. mungkin sementara.. oh mungkin selamanya!! oh tidakkk!!.. tapi stor yang chantekk la.. :) ahaha.. ye ke cantik?.. blink.. blink.. ;;)

Bilik bawah tu yg asalnya stor dah dicat baru.. keler hijau muda.. memula nak cat, kanda kata tak sempat.. tapi tengok dinding yang comot tu rasa geram pulak.. bukannya comot apa.. tapi cat putih tu tak sekata... tak syok pulak rasa.. balik kerja hari kamis minggu lepas, singgah hardware beli cat 7 liter.. ngan berus kecik utk touchup...

Pagi Jumaat sebelum subuh lagi dah mula mengecat.. :p mula2 cat2 keliling suis, tingkap, pintu... kononnya nantilah kanda cat.. kanda pun pesan, jangan cat, biar dia yang buat.. azan subuh benti kejap, solat siap2 sebelum tangan dan kaki diselaputi cat.. kanda balik surau, tengok dah separuh bilik tu siap dicat!! ahaha.. tak boleh tahan la.. geram tengok dinding comot tu..

Yang bestnyer, semalam beli cat, beli berus kecik utk touchoup, tapi tak beli roller.. sebab ingatkan ada roller lama yang tak pakai lagi.. rupanya cuma ada spannyer ajer.. roller nyer ntah mana pergi.. berus kecik pulak ada melambak lagi... 2 yang baru, 2 yang dah pakai tapi masih elok... jadiknya separuh bilik tu dicat guna roller kecik! mujur ada roller kecik tuh... penatnya makcik!!.. rasa macam tak siap2 aje.. pagi2 buta mana ada hardware yang bukak kan? maka ku gagahi jugak...

komen kanda: apasal cat tak sekata? arghhhh frustnyer.. ni mesti sebab roller kecik! nampaknyer kene double layer ngan roller beso la balik ni... tak pe ler.. proceed jek... cukup masa, 80% bilik tu dah siap cat.. tu pun terpaksa stop sebab berebut tangga ngan kanda... biarlah cat tu comot pun.. huh!!...

Kanda sibuk drill railing langsir.. rumah kecik... tak mampu beli banglo!! :p bilik bawah tu tak muat nak letak queen bed... so letak kat dining area, buat railing langsir tutup keliling for privacy.. rasa mcm kat showroom IKEA plak.. ahaha.. perahsann!!.. nak letak mak pak kat atas, macam kesian plak.. kaki mak tak kuat.. susah nk turun naik tangga... kat situ pun ok la.. dah ada curtain tu ok aper... :) harap2 mak pak selesa...

Lagi satu yang best... tengah hari tu balik rumah sebab nak uruskan kete (kete kan masuk worksyop.. ni pun dok bz uruskan geran untuk claim insuran.. macam2!!) Tengok2 cat bilik kecik tu dah kering dan nampak chantekkk ajer!! Yey!! tak payah layer dah.. tinggal siapkan 20% tu je.... Alhamdulillah...

Pagi Sabtu sambung lagi 20%, kanda masih sibuk kerja2 drilling.. malam tadik (jumaat mlm sabtu) terpaksa rushing ke IKEA lagi.. ada lagi yang tak cukup... best jugak jalan kat IKEA malam-malam nih.. lapang ajer.. next time nk p IKEA p kul 10pm onwards! tak serabut! Selain sibuk pasang railing langsir, kanda pasangkan gak shelf kat dapur.. gantung jam kat bilik dan dapur..

Dalam kul 11 tu berkejar ke worksyop.. sebab katanya kete dah boleh amik.. Alhamdulillah.. pastu hantar kete adik... singgah giant carik kipas dan water heater.. dah tak sempat dah.. tu je option paling senang.. balik sambung lagi mengemas.. barang2 tak pakai campak je tingkat atas.. uhuhu... lepas maghrib, semua urusan selesai.. dan bertolak balik ke Parit Buntar... singgah makan... dalam kete, tido! syian kanda.. sama2 penat.. tapi kanda tak leh tdo.. kene drive.. dalam kul 12 sampai..

6.30 petang Ahad, sampai sini dah.. tengok bawah, ok la.. rasa chantek jek.. naik je atas, ya Allah giler serabut rasa.. Pagi tadik, sempat la mengemas semula.. lega rasa... tapi masih tak siap lagi sebenarnya.. lepas ni nak kene clear hall atas pulak!.. berusahalah!!..

03 October 2010

Harga Biasa

Lokasi: Hentian Bas Sementara Bukit Jalil, 10.45 pm..
Objektif: Beli tiket untuk adik yang nak balik ke Perlis esok..

"Harga tiket ke Kangar baper ya?"...
"Harga biasalah bang!"....

"Berapa ya?"..
"Biasa.. Biasa.. Harga biasa... "...

"Harga biasa berapa?"...
"Eh macam biasa lah.. kita jual 43"... (tak berapa jelas sebutan 43 dia tu)

"Berapa?"
"Biasa.. biasa... 43 ghinggit... " (haa.. kali ni jelas.. tadik ingat 23 ka.. 43 ka... tak clear)..

"oooo.. 43... masalahnya kami ni tak biasa naik bas dik... " :p

Tersenyum sipu2 mamat tu... ahaha...

NOTA: Perbualan di atas berlaku dalam suasana harmoni... tak de marah2 pun walaupun kami berdua ni dah penat giler ke hulu ke hilir satu hari tu.... Mamat tu pun bercakap dengan senyuman manis ajer.. :p

Alhamdulillah... Objektif dicapai! :)

Jalan-jalan pergi taman

Bawak mak menikmati udara pagi yang segar bugar di tepi sungai... apa ek nama sungai tu?.. luper plak... tapi kat pekan Parit Buntar la... oh.. baru google, Water Front Sungai Kerian.. :)


23 September 2010

Letihnya badan

Tak de niat nak merungut.. cuma nak berkongsi perasaan aje.. :)
Bekejar ke utara, selatan, kerja sehari, ke utara semula... kembali kerja, training di melaka... aduihh penatnyer badan.. semalam tak sedap badan.. sakit2 belakang.. mungkin banyak sangat kot travel.. (kanda yang drive tak pernah complaint pun? :p) kejap2 panas, kejap2 ok.. kepala pun pusing aje..

Lepas balik kerja, kanda ke Perak lagi... balik hari.. nak hantar tongkat untuk mak.. mula-mula nak pos aje.. dah siap2 pack, pos laju kata berat <5kg, tp kalo ikut dimension, diorang charge ikut berat 21kg!! jadiknya RM140++... uhuhu.. kalo pos biasa, memanglah murah, tapi sampainya dalam 4-5 hari.. kos pos laju RM140++ tu lebih baik guna utk bayar tol, bleh tengok mak sekali... harga tongkat tu pun tak semahal harga pos.. tongkat tu, tongkat arwah Bak.. tak berapa pakai sangat.. jadiknya kos tongkat tu ialah percuma.. :p

Sebelum maghrib, kanda terus gerak.. nk ikut, kanda tak bagi.. badan pun tengah tak sedap.. so rehat aje la kat umah..

Kul 9 kanda call... bising semacam je keliling dia.. rupa2nya kanda bagitahu yang dia tgh berhenti tepi highway.. sebabnya... dia terlanggar tayar lori kat tengah jalan.. 10km lagi nak sampai exit Tanjung Malim..  bukan kanda je yang terlanggar.. ada lagi beberapa buah kereta yang senasib.. Alhamdulillah semuanya terkawal... tak de yang berlanggar sesama sendiri.. kanda cek kereta, bumper depan teruk la jugak.. lampu pecah.. dan tong air wiper pun pecah..

Alhamdulillah syukur yang lain-lain ok.. ni pun tak tengok lagi.. baru dpt berita melalui tepon je malam tadik.. kete masih boleh jalan.. tapi macam-macam bunyi yang keluar...
Malam tadik, mula demam selsema.. dah la kanda tak de... hati pun tengah risau... tidur pun tak selesa.. asyik terjaga.. kul 12 lebih kanda inform dah selamat sampai.. Alhamdulillah syukur sangat2...

Pagi-pagi pergi ke PJ amik kete adik.. nampaknya terpaksa la pinjam kete dia seminggu nih.. harap-harap cepatlah kete tu siap.. si Oyen kanda kat Perlis.. adik dia pakai.. tak pe ler.. kete adik yg kat PJ ni pun kalo weekdays tersadai aje.. pergi keje naik LRT.. (org ada kete, dia nk kete jugak.. tp bukannya pakai sangat...  - tapi time-time macam ni lah kete dia sangat berguna... :p)

Kejap lagi nk kene balik, uruskan insuran kete tuh.. syian kanda.. mesti letih...

UPDATE:
Credit to kekanda azri for the pictures... kanda tak bawak kamera masa kejadian....

20 September 2010

Oh! Ibu

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi

Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu

Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

Ibu...
- Untukmu Ibu - Exist

"Mama kalau dengar lagu ni, rasa sayu aje.... kadang-kadang bergenang air mata, meleleh teringat arwah embah"... teringat kata-kata bonda.. berkongsi rasa bila terdengar lagu ni di radio dapurnya... kebetulan lagu ni mula popular selepas arwah Embah meninggal...

Embah meninggal tak lama sebelum dijadualkan ke tanah suci Mekah... Terbayang-bayang lagi beg haji Embah yang dah siap dipack... excited betul Embah bila dapat tahu gilirannya dah sampai..

Seingat saya, jiran depan rumah yang juga saudara embah, menjenguk embah bile tengok tingkap tak bertutup  dekat-dekat waktu maghrib...Embah terbaring kat tangga dapur diserang angin ahmar... saya di asrama waktu tu... kebetulan dekat waktu cuti penggal... bila pulang, embah telah dibawa ke rumah... adik-adik mama yang lelaki semuanya baru mulakan hidup.. rasanya semua tak kawin lagi masa tu..

Saya tak berapa pasti berapa lama arwah embah terlantar sakit... tapi tak sampai sebulan dua rasanya... Pagi Jumaat, embah sesak nafas dan pergi sedang orang sibuk bersiap untuk solat Jumaat... anak-anak embah dan kami adik beradik ada disisi.. cuma pakcik yang bongsu tinggal di kampung mengemas rumah embah... Cadangnya pagi tu kami nak bawa Embah balik ke kampung.. tengok rumah yang lama ditinggalkan... dah berhari embah minta dihantar balik ke kampung... rupa-rupanya kepulangannya untuk selamanya... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan...

Alhamdulillah... syukur kepada Allah.... saya sempat suapkan makan embah sekali dua... picit-picit kaki tangannya yang lemah tak bergerak...

Melihat mama babah melayan embah mengajar saya banyak benda... setiap kesabaran ada ganjarannya... ikhlaskan diri... semua menjadi mudah insyaAllah.... setiap ujian yang Allah beri tu adalah tanda kasih sayang-Nya kepada kita...

Bak kata kanda, "Kenapalah kita ni susah  sangat nak terima pahala mudah yang Allah nak beri?" - cuma perlu dibeli dengan keikhlasan, kesabaran dan redha kepada ujianNya...

17 September 2010

Mak @ hospital parit buntar

8-11 Sept kami di Sungai Petani.. mak nmpknya elok aje.. cuma kami perasan mak asyik mengantuk dan nampak letih.. fokus mak pun sering terganggu.. selalu lupa tgh buat apa..

12-14 beraya di pontian.. risau dgn condition mak.. kesihatan mak makim merosot, mujur ada adik yang boleh menjaga...

14 sept, mak tiba-tiba lembik masa dimandikan adik.. x mampu berdiri..

15 sept, kami mula kerja.. mak, adik bawa ke rumah abg di Parit Buntar... malam dikejutkan berita mak masuk ER! mak kene strok!! kami pun bergegas pulang ke Prt Buntar malam tu jugak...

hari ni mak masih dihospital.. sungguhpun hanya mild strok, tp sedih bila tengok mak yg sll cergas x boleh duduk diam terbaring lemah... nak bercakap pun susah...

bukan x pernah ke hospital sblom ni... dh bnyk kali mak ke hospital mengadu sakit dada.. tapi.... "angin je ni makcik... "

bila mak mula lupa2, "ala.. biasalah dik, org tua nk nyanyuk! dtg lain utk jumpa pakar psikatari ya?"...

tapi perubahan mak ketara sangat.. x mcm ciri2 org nyanyuk...

rupa2nya hasil pemeriksaan doktor di hospital parit buntar, mak pnah kne strok yang menyebabkan fungsi otak mak terganggu... mak x nyanyuk!!

DOA - 15 bukan 5... naper ntah nurse tulis nombor satu tu pakai titik kecik je... tak sempat kot.. ramai patient.. :p

15 September 2010

3rd App - Mabuk ringan

Hari ni p jumpa Dr Ju.. baby is 12 weeks 2 days kalo ikut scan Dr...
Alhamdulillah... baby sangat active.. rajin stretching.. InsyaAllah yang lain-lain pun nampak normal.. Alhamdulillah... segala puji bagi Allah...

Mabuk?.. semenjak raya ni mungkin banyak berjalan ke utara selatan, badan tak cukup rest.. kerap sangat rasa pening-pening melayang... muntah2 tak banyak.. sket-sket je... takat ni ada la sekali dua muntah waktu pagi... tu pun sket je.. yang lain-lain sumer lepas maghrib..

09 September 2010

Ketupat Palas

Oh hari ini saya telah diberi kepercayaan untuk menyediakan ketupat palas oleh bonda SP.. ihihi.. bangganyer rasa..

Tahun lepas2 mmg dah pernah buat.. tp x seconfident tahun nih.. yang dlu2 tu asyik silap pusing jek.. mak pulak semenjak kene ragut hari tu asyik letih je tengok.. kesian.. jadik saya telah take over tugas membalut ketupat palas.. kanda dok tepi, uruskan daun palas...

Kene blog step by step untuk buat ketupat ni, nanti tahun-tahun depan nak kene buat lagi senang... insyaAllah :)

Daun palas yang sedia untuk diketupatkan.. Daun palas dipilih dan dikembangkan. Kumpul 5-5 kemudian disimpul  supaya daun lembut dan mudah diketupatkan...
Pulut separa masak dengan santan
Tangan tua mak.. tunjuk ajar cara-cara buat ketupat palas.. masa ni pun mak dah nampak letih sangat...
Lipat daun palas supaya menjadi segi tiga
Masukkan pulut sepadat-padatnya
Lipat bahagian segi tiga yang telah diisi pulut ke bawah
Ni part yang agak tricky... Terbalikkan ketupat tadi (tukar dari tangan kanan ke tangan kiri), pusingkan lebihan daun sekali lagi, pastikan lebihan daun pada sisi segi yang atas.. (saya selalu tersilap tang ni, terlipat pada sisi bawah.. mak kata nanti jadik ketupat betina.. :p)
Lipat lebihan daun, jadikkan gelung seperti di atas, masukkan bucu segi ke dalam gelungan yang terbentuk
Tarik lebihan daun kuat-kuat, pastikan ketupat betul-betul kejap
Simpul matikan lebihan daun.. pastikan ikatan kemas dan ketat
Ketupat yang siap diabungkus.. Lepas ni bolehlah dikukus...
Oh sorry ya!!.. bile tengok balik dalam album, tak de plak gambar ketupat yang dah sedia untuk dimakan.. almaklumlah.. bila ketupat dan rendang bonda sedia terhidang... kitorang pun apa lagi?.. tak bley tahan!! ngappp!! tak hingat apa dah.. :p

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Hari terakhir Ramadhan tahun ini... entah sempat entah tak kite bertemu Ramadhan tahun hadapan... sayu je rasa.. InsyaAllah jika dipanjangkan umur dan dimurahkan rezki, dapatlah kita rasa nikmat Ramadhan sekali lagi...
Persiapan raya? ala kadar aja... Alhamdulillah.... cukup lah segala yang diperlukan...
Akhirnya, Selamat Hari Raya Aidilfitri, jika ada tersalah kata, ada yang terasa hati.. ampun dan maaf dipinta... semoga kita semua dikurniakan Allah rahmat dan kasih sayangNya yang berpanjangan...InsyaAllah..

30 Ramadhan 1431,
Sg Petani, Kedah

07 September 2010

Sirap Bandung Bubble Bubble

Ehehe.. sirap bandung biasa jek... :p original style... resepi dari abang yg ada diploma pandai masak :p
Sukatan, pandai-pandai lah ek?.. :p

Sirap, soda, susu cair dan ais.. TANPA AIR!!

Masuk sirap dalam ais, tambah soda, godak dan godak dan godak giler2.. :p

Dah dekat2 nak minum, tambah susu.. yummiee!!...

Sup Ikan Merah

Oh! Akhirnya dapat jugak sup ikan merah ni.. dah teringat-ingat dari minggu lepas lagi... tapi tak sempat-sempat nak ke pasar.. tengok ikan merah kat Giant kurang menarik.. Semalam, balik kerja singgah ke pasar.. Beli kepala ikan merah, tepat-tepat sekilo.. RM18.. kedai sebelah-sebelah ada jugak RM16 sekilo.. tapi tak berapa menarik, kata kanda, si tukang pilih ikan.. :)

Senang aje buat sup ikan ni.. pakai sup bunjut adabi khas untuk ikan.. resepi, ikut belakang paket sup bunjut tu.. Resepi bawah ni saje je bg preview... :)

Sup Ikan Merah
Ikan merah dibasuh bersih dan di rendam dalam tepung dan asam jawa untuk menghilangkan hanyir ikan, kemudian dibilas bersih

Panaskan periuk
Tumis halia, bawang putih dan merah yang telah dikisar
Masukkan bahan2 diluar sup bunjut adabi
Masukkan air
Bila mendidih, masukkan ikan, garam dan serai yang telah diketuk
Bila ikan dah masak, masukkan tomato, dan tutup api

Kepala ikan tersembunyi plak bawah daun-daun bawang tu... :)

Sepotong isi, goreng garing-garing.. sebenarnya ikan merah goreng garing pun dah lama tingin.. ihihi.. kiranya semalam dapat dua-dua la terus.. sedapnyer makan panas-panas...

Sayur? kanda request kangkung goreng jek.. Alhamdulillah kenyang sudah...

Ada miss tiga hari posting di bulan Ramadhan ni.. Summary: Ahad, nasi beriani kambing, Sabtu... oh makan beramai-ramai.. abang datang rumah, jamu sup ayam dan buat spageti bolognaise biasa.. jumaat?... oh ayam goreng je.. sekian... :)

03 September 2010

Lamb Chop

Semalam: Kambing jusco, sos blackpepper life, fries and coleslaw KFC :)
Asalnya nak buat kentang italian herb.. tapi hari tu baru buat.. lagi pun teringat2 nak makan fries.. :)


Sebenarnya terliur tengok kakak ipar nyer menu iftar dua hari lepas... beef steak n spageti :p
Oh! ha ah ek.. tahun ni tak buat spageti lagi kan?... next time insyaAllah...

02 September 2010

Salam dan Belang

Ni lah Salam... sebab suka 'salam' orang... Macam mana Salam dapat nama? Sebenarnya si Salam ni perangai nyer agak tamak.. semuanya bermula bile kanda bagi diorang daging ayam mentah.. sejak hari tu, setiap kali nampak tangan orang, dia akan 'salam' ingat ada ayam lagi untuk dia... kadang nak buang sampah pun dia akan melompat tampar tangan saya! tapi bagi tamparan lembut la.. macam orang bersalam.. :)

Bisingnya bukan main.. bercakap tak benti-benti.. jauh beza ngan cibu.. bercakap biler perlu.. :) kadang2 rimas jugak.. tapi bila tak de orang layan dia, dia akan baring depan pintu, sangkut kepala dia kat gril.. termenung.. kadang-kadang tidur terus.. salam.. salam... :p


Yang ni plak namanyer Belang.. biasaler.. nama kampung-kampung aje.. :p ahha.. si Belang ni penakut.. tu yang dok kat luar aje.. tapi sikit-sikit dia makin berani la datang dekat.. Badan dia banyak hitam... dan belang-belangnyer lebih jelas..

Salam tu gedebab sket.. si Belang ni kurus sket.. sebabnya kalau ada orang, dia takut nak makan, maka si Salam tu je la yang melantak sorang-sorang...

Mak diorang dah jarang datang.. rasanyer dah bunting lagi.. ntah baper ekor la agaknyer kali ni.. uhuh...

** Abaikan gril dapur saya yang dah berkarat, lantai dapur yang dah lama tak sental.. ehehe.. :">

01 September 2010

Rempah Lima

Ni ler rupa rempah lima atau five spice yang hari tu guna untuk buat kuah Yong Tau Foo.. carik je kat Giant.. insyaAllah jumpa...


31 August 2010

Mood SANGAT Rajin Memasak

Hari ini cuti sempena sambutan Merdeka yang ke-53.. Alhamdulillah... semoga Allah memberkati dan pelihara kesejahteraan negara kita..

Okeh... memandangkan banyak masa kat umah, kul 3 petang dah ready dah buat puding.. dekat-dekat zohor tadik dapat lelap sekejap.. lega.... :)

Puding Custard Jagung
1 cawan tepung custard (kalau nak buat banyak, nisbah tepung custard dan air ialah 1 tepung: 4 air)
4 cawan air
1/4 cawan susu cair
2 sudu besar gula
1 tin jagung (cream style)
secubit garam

Gaul rata air dan tepung custard dalam kuali
Hidupkan api sederhana kecil
Jangan berhenti menggodak untuk elak custard dari berketul-ketul
Masukkan susu cair
Masukkan gula dan garam
Bila custard dah betul-betul pekat, masukkan jagung
Gaul rata dan matikan api
Masukkan dalam acuan dan sejukkan

Tips: kalau buat banyak-banyak dan takut puding lembik sangat, boleh tambah sedikit serbuk agar-agar (digaul rata dengan air).. tapi kalo ikut sukatan bahan di atas, sedang elok aje pudingnya tak perlu agar-agar...

Koktel Buah-buahan
1 cawan air
1 cawan susu cair
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung custard (gaul rata dalam air)
1 tin koktel buah-buahan - favourite saya Ayam Brand, sirapnya tak manis sangat
secubit garam

Panaskan periuk dengan api perlahan
Masukkan air dan gula
Bila air gula telah mendidih, masukkan susu cair - jangan berhenti menggodak, nanti susu pecah tak lawa
Bila campuran susu dah mendidih, masukkan campuran tepung custard, koktel buah-buahan dan garam
Panaskan seketika, kemudian sejukkan

Ayam Masak Kicap Sempoi
Gaul ayam, kunyit, garam dan goreng, ketepikan
Tinggalkan minyak sesudu besar dalam kuali
Masukkan bawang besar potong wedges
Masukkan lada merah/hijau
Bila dah layu, masukkan kicap, soso tomato dan cili
Masukkan ayam dan sedikit gula, gaul rata
Jika kuah terlalu pekat, masukkan sedikit air
Siap dihidang

Sambal Telur
Kisar bawang merah, bawang putih, lada kering (direbus dan ditos), sedikit belacan, serbuk kunyit
Panaskan api, tumis bahan yang dah dikisar tadi
Masukkan dua sudu besar gula dan tumis sehingga kering (naik minyak)
Masukkan air asam jawa dan garam
Bila kuah dah mendidih, perlahankan api supaya telur tak berkerak
Pecahkan telur sebiji-sebiji
Masukkan hirisan bawang besar
Tutup kuali supaya telur masak sekata
Sedia dihidang - tuang kicap untuk menambah rasa manis

Sayur Campur
Goreng ikan bilis
Masukkan bawang putih, bawang merah, lada
Masukkan bunga kobis, tambah sedikit air, sos tiram dan sos stok ayam Masak hingga buga kobis empuk
Bila dah agak empuk, masukkan brokoli
Brokoli dah agak layu, masukkan tomato dan padamkan api
Sedia dihidang

Selesai masak puding, rehat sekejap, masuk dapur semula siapkan bahan-bahan nak masak nanti.. lepas tu rehat lagi.. pukul 6 masuk dapur balik, goreng ayam.. kanda masuk dapur, tegur "aikk?? awalnyer?".. maka berhenti masak dan rehat lagi tengok tv ngan kanda.. pukul 6.45 baru sambung masak.. ahaha.. baru la syok.. hidang panas-panas.. :)

30 August 2010

Nasi Tomato dan Ayam Masak Madu

Petang ini kita masak nasi tomato dan ayam masak madu ya?.. slurpp.. sedapnyerr... bukan ayam goreng madu tau.. ni ayam madu yang berkuah... Esok kita updet gambar.. insyaAllah... :)

Nasi Tomato

Basuh beras dan toskan
Panaskan planta dalam rice cooker
Tumis kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga serta bawang putih
Masukkan beras dalam periuk
Tambah tomato puree
Tambah stok ayam pekat
Tambah air secukupnya

Ayam Masak Madu

Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam
Goreng dan ketepikan
Tumis kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga
Masukkan bahan kisar (bawang putih, merah dan sedikit halia)
Masukkan tomato puree, cili boh dan hirisan bawang besar
Goreng hingga naik minyak
Tambah madu, garam dan gula secukup rasa
Tambah sedikit air
Gaulkan ayam yang telah digoreng tadi
Sedia untuk dihidang

Salad Telur
Telur rebus
Salad
Sos thousand island
Mayonis
Sos tomato

Update 31/8/2010 - oh! saya masukkan kacang pis dalam nasi dan ayam!.. chantekkk... :)

Bersabarlah!

Balik dari Pontian hari Ahad hari tu naik kete adik.. kitorang berdua rehat je kat belakang.. sampai kat seremban kalau tak silap, kitorang kene himpit ngan unser merah baru masuk dari susur seremban tu.. kalau tak silap susur seremban.. gile gelojoh mamat tu bawak kereta.. memang merbahaya.. apa lagi.. kene hon la dengan member.. itu ajer..

Tapi yang sungguh mengejutkan, dia trus bawak slow, kitorang potong, dan dia mula merenung buat muka tak puas hati.. mamat melayu ngan wifenyer dalam kerete... mungkin sebab driver kereta kitorang seorang perempuan kot.. dia follow kitorang dari belakang, hon-hon dan angkat lampu.. apa punya orang lah agaknyer.. pastu memotong kitorang, himpit kete kitorang dari kanan.. kereta memang tengah banyak... apa2hal memang ramai saksi!...  apa ntah pekdahnyer dia tunjuk baran dia tuh..

Kitoran bengangla.. sumer angkat tangan.. bagi isyarat 'Aparaa! tu pun nak kecoh'.. dia trus potong kat depan, masuk kiri.. dan bawak slow-slow tunggu kitorang... eh! dia turunkan tingkap dia la.. tengok-tengok dia kuarkan tangan yang tengah pegang besi panjang dan ready dan baling kat kete kitorang.. dia bawak slow-slow kat line kiri.. nak tak nak, my sister kene takeover dia jugak.. highway tiga lane, kitorang kat tengah.. kereta memang tengah banyak...

Bila berselesih aja, dia dah ready angkat besi panjang tu.. cuak jugak.. kalo dia baling besi tu, mau pecah cermin kete.. tapi kereta memang tengah banyak.. dengan pantasnyer saya angkat tepon.. tak sempat nk tekan apa2 pun.. tapi buat2 gaya tengah amik video.. :p mujur terfikir.. ihihi.. berlakon aja.. tapi kalo dapat amik betul2 lagi bagus.. dah la orang ramai, tak malu agaknyer dia tunjuk baran dia.. tengah-tengah highway tu... tapi my sister lagi sorang dapat la amik still picture..

Mungkin dia perasan saya angkat tepon, rakam aksi dia, dia terus slow down, dan tertinggal jauh.. mungkin wife dia nasihat suh dia bersabar kot.. ingat abis dah.. tetiba datang lagi.. kitorang memang maintain 90kmph jek.. sebab dah dekat susur kajang.. bila selisih kat sebelah, dia slow down dan entah apa dia buat kitorang sumer tak tau.. tp dah tak de la besi panjang tu lagi.. sumer tak mo layan dah orang perangai cam tuh... tak de saper pun pandang... dia take over kitorang, dok sebelah kiri slow down, dan kitorang take over dia.. dan dia masih cuba nak 'berkomunikasi'.. tapi kitorang wat dek jek.. lepas tu tak jumpa dah...

Kesian kan?.. tak de saper nak layan... :p

Untuk mamat tu Selamat Berbuka Puasa! Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna... :)

29 August 2010

Ayam Percik Cekor

Balik kampung sempena nuzul quran... Me request botok-botok dari bonda.. adinda yang sorang tu pulak teringin makan 'ayam masak kuah putih pekat dengan daun cekor'... ahaha ntah apa nama dia bagi... mujur bonda faham... bonda plak cakap namanya 'Pecel Ayam' (jawa pronunciation ek!)... tapi biler dah selesai masak, rupanya seperti ayam percik, tapi ada elemen daun cekor di situ.. :p

Maka, saya bagi nama 'Ayam Percik Cekor'... sebab google 'pecel ayam' sumer dapat ayam penyet nyer resepi... tak pe ler.. cuba dulu baru tau!.. Ni bonda n adinda yang masak... Resepi updated kemudian ek... :) yang pastinya, memang sodap...


Update 31/8/2010 - dah dapat resepi dari my sister...

Bahan-bahan:
Ayam
Santan pekat
5-6 ulas bawang putih
biji chekor (~12-15 kalau yang saiz kecik)
cili padi ~7btg
bawang besar 1 biji
daun chekor hiris halus

Cara-caranya
Ayam gaul dengan kunyit+garam. Bakar/goreng ikut suke
Blend biji chekor + bawang putih + cili padi. Tumis
Masukkan santan pekat. Gaul2.
Masukkan bawang besar yang dh dihiris. Gaul2.
Masukkan daging. Gaul2 sampai agak2 dah sebati.
Tutup api
Masukkan daun chekor.
Call ija ajak makan skali  <-- saper yg nk masak nih?... :p

27 August 2010

Mabuk agak teruk

Oh.. kali ini agak teruk jugak mabuknya.. tapi yang best... mabuk saya hanya bermula selepas waktu asar.. :) so pagi2 pergi office macam biasa.. masih tiada siapa yang perasan.. ihihi...
Tapi bila habis waktu kerja, pelbagai rasa timbul.. :p muntah-muntah hanya terjadi lepas maghrib.. tapi setakat ni baru dua kali muntah teruk.. yang lain-lain hanya 'muntah kecil' aje.. :p
Especially lepas pukul 9.. memang tahap OFF.. itupun hebat la kalo dapat bertahan sampai kul 9 - 9.30 malam... makanyer dengan rasminya saya tidak dapat ikut kanda ikut solat tarawikh di masjid tahun ini.... :(

26 August 2010

Anak Kucing Tinggal Dua

Kanda dah bagi nama, sekor Belang, sebab badan berbelang-belang.. sekor lagi nama nyer Salam... :p ehehe.. sebab pandai main salam-salam... ahaha... ada orang rajin layan... cuma si Salam tu je yang jinak sket.. si Belang masih perangai giler penakut.. Mama Meow pun dah ok.. siap masuk baring-baring kat dapur lagi..

Oh! Musim menjahit ni asyik tingat kat Cibu ajer.. mana tak nyer.. setiap kali saya sibuk menjahit, sibuk la dia panjat dok celah-celah belakang mesin jahit.. bukan nyer dia kesah mesin jahit tu bergegar terlompat-lompat... (mesin oldies, gegaran terlampau!) Biasanya gulungan getah, pengeras pinggang saya simpan dalam tupperware plastik yg beso tu... hujungnya terjulur keluar.. kalo nk pakai, tarik aje... nnt kuarlah bunyi zreeetttt... masa tu la cibu akan jadik mak kepoh.. mula-mula bleh je tdo belakang mesin yg bunyik macam driller dinding tu, bila kuar je bunyi zreeet tu, trus dia terjaga carik mana datangnyer bunyi tu...

Kadang-kadang memang saje penuhkan belakang mesin tempat dia selalu lepak tu.. nanti dia 'mintak' tarikkan kusi suh letak sebelah... caranya diri kat sebelah sambil mengiau.. bila kusi dah diangkat, letak kat sebelah trus dia panjat dan buat hal sendiri... grooming, tengok ikan dalam akuarium.. termenung.. kadang2 terus tdo... saje je nak ada teman.. bukan boleh dok sorang2 budak tu....  oh cibu.. rindunyer... skang ni tak de saper dah nak meneman saya menjahit... :(

Citer cibu plak yang panjang......

24 August 2010

Nasi Ayam Goreng Telur

Nasi ayam semalam ada belen lagi..
Untuk sahur pagi tadik, goreng je nasi ayam tu ngan telur
Niat asal nak masukkan baki paha ayam yang tak abis semalam,
tengok-tengok sudah licin daa... kanda sapu... :p
Goreng sosej lah jadik lauk!
dah masak, tabur ngan daun bawang dan bawang goreng..
tu pun sedappp...

Nasi Ayam Sedap Giler

Oh sedapnyer nasi ayam semalam...

balik kerja, singgah jusco beli segala bahan... chicken whole leg sorang satu, salad, timun, tomato... carik-carik minyak bijan, tak jumpa plak.. adehhh baru ingat nak ikut resepi Uder bagi.. tak apa lah.. nanti pandai-pandai la.. Resepi kat bawah ni resepi ikut sukahati.. ala.. nasi ayam saper2 pun boleh buat.. :) senang je.. cuma lain tukang masak, lain caranya.. ini cara saya:

Sedia Air Rebusan Ayam
Sukat air dalam periuk - ikut sukatan diperlukan untuk masak nasi nnt dan lebihkan sedikit untuk buat sup kosong.
Masukkan halia yang dihiris kasar
Tambah garam secukup rasa
Tambah setengah sudu kecil kicap manis
Rebus ayam sehingga empuk
Bila ayam dah empuk, angkat dan toskan

Nasi Ayam
Basuh beras dan toskan
Panaskan periuk nasi
Tumis bawang putih dan halia yang telah ditumbuk dengan planta - kurangkan planta/minyak sebab air rebusan ayam tu dah berminyak
(optional - tumis rempah sup spt kulit kayu manis, cengkih, pelaga, dan bunga lawang)
Masukkan beras dan air rebusan ayam mengikut sukatan beras
Tambah garam secukupnya
Tambah sesudu besar sos pekat stok ayam
Masak macam biasa

Ayam Goreng
Ayam yang telah empuk direbus dilumur dengan kicap
Celur dalam minyak panas selama 5 minit - tak perlu goreng lama sebab ayam dan masak

Sambal Merah
(Untuk 2 orang)
Kisar 2 biji lada merah (dibuang biji) dengan 1 ulas bawang putih
Tambah sedikit sos cili dan sos tomato
Tambah sedikit air
Panaskan atas api bersama dua titik cuka

Sambal Kicap
Cili padi dan bawang putih disangai - goreng tanpa minyak
Campurkan kicap
Untuk nasi ayam, campurkan sedikit air masak

Salad
Susun salad, hirisan timun dan hirisan tomato dalam pinggan
Tuang sos thousand island dan sos tomato

Sup Kosong
Panaskan lebihan air rebusan ayam tadi
Tambah sedikit lada sulah dan lada hitam serta garam
Hidang dengan taburan bawang dan daun sup

Siap!! Uishh terbayang2 plak.. rasa macam nk masak lagi.. :)
Tapi... gambarnya tak ada.. sebab lepas masak, flat giler.. sebab termasak awal sangat... ingat dah kul 7.. rupa2nya baru kul 6.30... lepakkk....

23 August 2010

Ayam Masak Halia dan Kubis Goreng Udang

Jumaat hari tu berbuka ayam masak halia, kubis goreng udang dan tauhu goreng cecah sambal kicap.. Resepi ayam masak halia dah post kat sini.. Saje nk tunjuk gambar.. simpan buat diari masakan.. :p Nanti ada bukti saya selalu masak! ahaha..

Sebenarnya tengah mencari-cari resepi untuk hari ni... fridge pun dah kosong tu.. tak de stok.. weekend ari tu tak sempat shopping.. sabtu sibuk dengan shopping raya ngan adik-adik... shopping utk ayahnda bonda... Petang berbuka Nasi Beriani Gam Johor yang sedap dan sirap bandung yang xtra manis!!

Ahad pulak sibuk menghantar baju raya anak-anak buah.. alhamdulillah dah siap dah sumer.. (oh ada tambahan lagi satu.. yg ni baru je confirm order pagi tadik.. :p).. Ahad, lepas hantar baju anak-anak abang dan cousin di Sungai Buloh, terus sambung shopping langsir n sofa cover!

InsyaAllah.. langsir n sofa cover yg dah berusia tiga tahun berganti jugaklah tahun ini!.. ihihi.. sempat kah??

Semalam, ayam masak kicap, telur dadar dan ulam mulberry.. (posting pasal pokok mulberry) Uhuhu! masih tak tau nak masak apa petang ini.. sebenarnya dah terliur tengok gambar nasi ayam tadi... Teringat pakcik yang terrer masak di kampung bagi petua, ayam yang dah empuk direbus, lumur kicap, deep fry dalam minyak bijan.. oh sedapnyerr!!!

20 August 2010

Puding Sago Gula Melaka

Yummie... semalam tengok dalam cupboard ada sago lebih separuh botol.. dah lama tak luak ni.. santan belen buat bubur lambuk semalam semalam pun ada lagi... stok gule melaka pun ada.. yummie.. berpuding-sago-gula-melaka la kita hari ini!.. :)

Puding Sago Gula Melaka
Puding Sago:

  1. 100gm sago direndam selama lima minit
  2. Panaskan 5 cawan air dalam periuk bersama sehelai daun pandan
  3. Masukkan sago yang telah direndam dan ditoskan ke dalam periuk - dikacau-kacau untuk mengelakkannya bergumpal
  4. Masak lebih kurang 10 minit atau sehingga sago menjadi jernih
  5. Tambahkan secawan air sejuk untuk mengurangkan lekitan sago
  6. Tapis dan lalukan air bersih untuk membilas lebihan kanji
  7. Tambah sedikit garam dan 3 sudu besar gula, gaul rata
  8. Masukkan dalam acuan kecil, sejukkan dalam fridge
Kuah Santan:
  1. Panaskan secawan santan pekat bersama daun pandan
  2. Tambah garam secukup rasa
  3. Elakkan santan dari pecah minyak, sejukkan dalam fridge
Sirap Gula Melaka:
  1. Panaskan 1/4 cawan air
  2. Masukkan 200gm gula melaka
  3. Kacau hingga menjadi sirap, sejukkan dalam fridge

Alkisahnya... cuma puding sago je yang sempat siap... :p ahahaha... dah penat memasak lauk, tak larat plak nk sediakan santan dan sirap gula melaka.. uhuhu... Lepas tarawikh, kononnya nak sambung la masak.. tengok-tengok gas abis plak... tong gas backup ada dalam stor.. mujur last week kanda teringat nk refill tong spare tuh... kanda trus tukarkan.. tapinya... sementelah dinda menunggu kanda menukar tong.. mood dinda untuk sambung masak pun hilang.. (alasan!!).. sudahnya puding sago, dinda hidang ngan gula melaka diparut halus... itu aje.. tapi ok la jugak!.. sedap aperrr... next time kita buat kuah santan dan sirap gula melaka yer?... :)