Pages

15 March 2011

Cloth Diaper

Nama glemer ialah cloth diaper.. nama kampung ialah lampin kain.. :)
Sejak dulu lagi saya memang berangan-angan nak pakaikan anak-anak dengan lampin kain.. diulangi... anak-anak ya? berangan anak berderet-deret sampai huru hara suasana kat umah.. tapi tu ler.. rezeki.. three series baru dapat sorang insyaAllah.. tu pun Alhamdulillah la.. rezki Allah bagi..

Back to lampin kain.. saya dibesarkan dengan lampin kain.. adik-adik pun memang membesar dengan lampin kain.. dari kecik memang saya terlibat dengan segala urusan berkaitan lampin diorang... disposable diapers atau pampers - nama yang biasa digunakan sejak kecik cuma digunakan sekali sekala terutamanya kalau travel. Pampers tu jatuh kepada barangan mewah la zaman tu...

Lampin kain cam ner? flat diaper.. lampin putih flat biasa tu.. lipat-lipat, pin dan cover pakai diaper cover... diaper cover pun simple je la.. luar fabrik, dalam plastik.. bertimbun jugak la lampin kain dalam bakul tu.. diaper cover tu kalau tak silap ada la lima enam helai.. kalau tak silap la.. zaman tu sudah lama berlalu... :p

Disebabkan itu, bila saya peknen, yang terpikir dalam kepala hanyalah cloth diaper fesyen itu jek.. bukan tak tau pasal lampin kain moden.. tau... tapi dah terbiasa dengan lampin kain biasa, dan tak de pulak rasa susah memakainya.. makanya tak terpk pun nak beralih ke lampin kain moden... awal-awal lagi dah beli kain lampin yang flat tu..

Tapi bila ada geng yang menggoda, terliur jugak tengok modern cloth diaper yang kaler-kaler tu... tapi bila tengok harganya.. mak aih... satu lampin mengalahkan dua dozen flat diaper yang ada dalam bakul tu.. makanyer terlintas la difikiran.. apa objektif saya sebenarnya?... nak lawa-lawa ke, nak ikut fesyen semasa ker atau nak berjimat?? ya!! poket saya menjerit-jerit mengingatkan saya silalah berjimat!! uhuhuu.... Semoga saya tabah! yey!!

Lagipun dah lama saya stadi berkaitan lampin kain modern ni.. tapi tak masuk-masuk jugak dalam kepala.. all in one la... all in two la.. pocket diaper... fitted diaper.. one size diaper.. mak aihh.. macam-macam lagi la istilahnyer... modern la katakan.. macam-macam fesyen... tu tak masuk lagi booster, insert, liner, option materials... ntah macam-macam lagi.. mungkin sebab saya belum terjebak lagi.. tu yang tak berapa nak paham..

Tak per.. sungguhpun keinginan tu ada,.. buat masa sekarang ni saya stick ngan flat diaper.. tu pun takut tak cukup tabah untuk menguruskan lampin-lampin yang tercemar nanti.. ekeke.. sudahnyer kembali ke disposable diapers jugak... oh tidak!!!

4 comments:

MarDiah said...

Saya dulu tgk cloth diaper nie mmg tergoda. borong jugak set of 5 tu. lps2 tu beli sikit. laa nie pakai covernyer jek. soaker guna napkin biasa jek sbb baby lg selesa dgn material napkin tu. suka guna cover cd modern nie ada gusset kat peha tu, so tak leaking. kalau cover lampin biasa tu blh cicir kdg2.

faraazri said...

oh ya? gembira jugak jumpa geng yg sama-sama pakai napkin biasa je.. tu ler... ni pun berangan nk tambah koleksi cover yang cantik-cantik..

Mamaleesya said...

gune cd ni masa kat rumah Bs. tp now dah antar kat nursery, derang prefer pampers. jadi guna cd kat rumah je skrg.

faraazri said...

tu ler.. ada setengah nursery yg sporting support cd.. senang..