Pages

15 December 2008

Periksalah Main Suis Rumah Anda!

Start dari last week kitorang notice yang lampu rumah asyik berkelip-kelip ajer.. macam tak cukup karen. Tanya jiran-jiran sebelah semuanya ok. Nak kata ada install barang letrik baru tak de la plak.. paling last, tambah kipas syiling for both bilik kat atas bulan puasa lepas. Tu je.. lepas pasang tu pun tak de sebarang 'kejadian pelik' berlaku..

Beberapa hari lepas makin menjadi-jadi plak. Kebetulan satu hari tu time azri mandi, water heater on, tengah dok tengok tv kat bawah. Dengar bunyi buz-buz.. tengok2 kat main switch tu ada spark!.. risau sungguh!!..

dah la main switch tu tinggi melangit... tangga plak tak de kat kitorang.. susah jugak nak tengok.. pinjam tangga jiran sebelah, tp tak cukup tinggi plak.. eheheh...

Panggil la mamat letrik yang selalu kitorang panggil tu. Tengok-tengok wire dalam main switch tu dah terbakar. Puncanya mungkin masa install tu, longgar. Electrician tu kata every year sepatutnya kita cek main switch kita. Disebab letrik yang masuk tu kuat sangat, ada kemungkinan wire tu tertendang. Makin lama, makin longgar.. tu yang boleh jadik spark tu. Mujur syiling batu...risau spark kene kat langsir.. na'uzubillah..

So korang sumer.. jadikkan la rutin cek main switch tu setiap tahun... :)


'Mangsa' kebakaran


Ni la main switch yang tinggi melangit tuh

2 comments:

SHaHaQiLiF said...

wah..bahayanyer...sib baik takde kebakaran

faraazri said...

tu ler.. alhamdulillah time spark tu kitorang kat umah