Pages

26 January 2011

Allergic yang sangat teruk

AMARAN - Posting giler panjang!.. :p

Sebenarnya since november hari tu saya diserang eczema yang sangat teruk... tak boleh berpeluh sket.. nanti mula la naik merah-merah.. tapi tak teruk, sapu je Zaricort sehari dua, alhamdulillah hilang la.. kene sentiasa pakai losyen bagi kulit tak kering..

5 January - tetiba kat tangan naik bintik-bintik merah.. risau jugak.. gatal-gatal plak tu.. sapu la cream tu.. tak jalan jugak.. dalam kepala dok pk sebab eczema tu jek.. tapi tangan tak la kering sangat sebab selalu sapu losyen..

7 January - dah dua hari tak boleh tidur.. tak boleh tahan.. tangan kaki pun makin gatal... jumpa Dr Ju, doktor bg ubat sapu dan ubat tidur, losyen hari tu masih banyak lagi, boleh continue.. tapi makin merebak plak... makin teruk... naik ke lengan dah.. mak aih... kaki pun sama.. memula kat hujung-hujung je.. la ni dah makin naik jugak.. sungguh-sungguh tak tahan... tak boleh tidur malam.. terjaga tangan tengah sedap menggaru... uhuhu.. siksa.... punya lah tak tahan sampai tak perasan Dr Ju tak de klinik pagi.. uhuhu.. sadis.. datang balik petang tu..

12 Januari 2011
10 January - makin merebak.. hari tu bintik-bintik je.. ni dah seluruh tangan merah gatal-gatal... pagi-pagi bute terus ke Pusat Kesihatan Putrajaya... sebab sana bukak awal kan.. Doktor pun kata sebab eczema dan alergik.. dapat ubat sapu, cream ngan ubat makan.. ubat makan tu sama je macam Dr Ju bagi.. balik tu confirm balik ngan Dr Ju, pastu proceed pakai ubat baru... dapat MC sehari sebab kepala memang dah mengong tak cukup tidur dah baper hari... asyik terjaga kul 1 pagi melarat sampai ke pukul 5..

13 Januari 2011
Continue pakai ubat tu.. dalam kepala, dok doa, baik lah ni.. baik la nih... kanda sibuk ulang alik hospital, pagi dah kuar, malam baru balik.. tak sempat nk mengadu.. tapi sekali sekala kanda tegur la jugak tangan makin bengkak dan makin buruk! uhuhu... gatal pun tak kurang...

17 Januari - kanda suh p specialist.. jumpa dermatologist trus.. pagi terus ke PK Putrajaya, jumpa Dr yang hari tu.. Dr tanya nak refer ke mana?.. dia kata Hospital Putrajaya lambat tunggu 3 bulan, kalau nak cepat pergi HKL.. mak aihh.. mana nak larat drive sampai sana.. tidur malam makin terganggu.. bila tak cukup tidur, mula la sinus dan selsema menyerang... makin teruk plak tuh.. tak larat la.. bila tanya Serdang ok tak?.. Dr tu kata, mungkin cepat sket la dari Hospital Putrajaya.. makanya berbekalkan surat reference yang Dr bagi, terus ke Serdang... terus register kat clinik, trus awek counter tu cakap, datang balik 21 April nanti ya? Mak aihhh??? lagi la lama.. bila tunjuk tangan dah bengkak2, terus awek tu luahkan simpati... ye la.. saya faham.. memang dia tak de kuasa nak percepatkan jumpa Dr.. disebabkan ayat2 kesian dia tu, meleleh jugak la air mata nih.. ekekek.. sungguh2 emosi.. ye la.. dengan tak cukup tidur, penat, sakit hati.. dah la parking giler jauh!!

Keluar je klinik, terus terpikir Sunway Medical Centre.. ari tu Dr Ju suh p sana.. memula takut jugak nak pergi.. kang kalo kene charge lima enam ratus jenuh plak.. dugaan sungguh.. tak pe ler.. memang dah tahan sangat dah.. nekad... sampai sana, register, tunggu kejap, lepas jumpa Dr, p cashier.. berdebar-debar jugak.. uhuhuh.... tengok-tengok Dr charge RM300+ tak ingat baper.. tp tak lebih RM350 la.. uhuhu.. lega.. kalo cecah lima enam ratus.. menangis makcik kat situ jugak!..

18 Januari 2011
Lepas tu amik ubat.. puas hati.. dapat satu paper bag beso.. segala jenis cream, shower gel, dan ubat makan... ok la.. berbaloi.. kalau tak silap first time consultation Dr charge RM120.. ok la.. kira standard la.. ubat2 sumer dalam RM160 lebih... campur reg fee apa sumer.. tu yg jadik 300 lebih.. MC dapat seminggu..

Balik drive through Mc D - bfast (dah tengah hari sebenarnya)... singgah kedai beli lauk untuk pak... sampai umah terus mandi, pakai shower gel yang Dr bagi tu, sapu cream, makan ubat.. terus padam sampai ke petang.. bangun je tengok bengkak dah kurang.. alhamdulillah... cepat jugak kesannya.. at least nampak la jugak perubahan..

24 Januari - patutnya hari ni masih MC.. kene p follow up... tapi tak perasan pulak.. pergi next week la.. dah MC seminggu tak sedap plak nk kuar2 lagi.. walaupun hari ni masih MC lagi..

Today - 26 Januari 2011
26 Januari - hari ni... tangan dah tak gatal langsung... Alhamdulillah.. cuma kaler kulit je berbelang2... tu pun dah banyak kurang... kaki better.. kaler tak gelap sangat.. sket-sket je plak tuh... Rupa-rupanya ramai jugak yang alami gatal-gatal masa peknen.. katanya lepas je bersalin, insyaAllah semuanya hilang... ada yang seluruh badan sampai ke muka lagi.. tapi tak jumpa lagi la yang seteruk saya... tak merebak satu badan pun alhamdulillah... tak pe ler.. semoga ni menjadi kafarah dosa-dosa yang pernah dibuat tangan dan kaki saya... uhuhu.. insaff...

6 comments:

jijah said...

hebatnyer dugaan yg kamu tanggung. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. diharapkan kamu redha ye fara, kanda nyer juga okeh.

faraazri said...

tq jijah... memang siksa rasa.. tapi bila ulang alik hospital, tengok lagi macam2 dugaan orang lain.. terasa jugak apa lah sangat gatal2 kat tangan ni... baru kene uji sket dah kerja nak merungut aje.... uhuhu.. ada la tu hikmahnya.... insyaAllah... :)

SHaHaQiLiF said...

mak aai...terkejut makcik tgk gambar tgn tu...ingatkan tgn org mana dah td...sib baik dah ok..hope you will get well soon.. :)

faraazri said...

teruk kan?.. masa bengkak tu yg tak tahan.. dah la kene carpal tunnel syndrome tu.. bila bengkak sebab gatai, lagi la teruk effect dia.. uhuhu.. la ni alhamdulillah.. better than the last pict.. kaler get better.. :)

Orpheus said...

Saya pon kena eczema jugak dulu lepas tu pakai benovate. hilang tapi datang balik. Test apa yg allergy kat sipital.rupanya tak boleh pakai sabun dan basoh muka. tapi saya ada beli ubat sapu kat batu pahat daun senduduk memnag elok. bukan nak promosi tapi sekarang dah hilang gatal.

faraazri said...

Cam ner nk buat test alergik tu?.. Ubat sapu tu dari daun senduduk ker?.. ke carik sendiri daun senduduk tu?.. bleh share?. ni pun mcm nak datang balik la.. :( rasanyer alergik ngan habuk.. uhuhu..