This is what we had for lunch. Teringin pulak nak makan ala-ala chinese style.. Resipi? sangat simple. Meh kita share sama-sama... :)
Ayam Masak Halia
- Tumis bawang putih yang telah diketuk
- Bila agak kekuningan, masukkan hirisan halia (agak-agak setengah inci)
- Biarkan sehingga halia agak kekuningan
- Masukkan ayam yang dah dilumur garam
- Goreng ayam tu hingga separuh masak
- Masukkan air
- Tambah sesudu besar sos Tiram
- Tambah sesudu besar kicap pekat
- Tambah garam jika perlu
- Tutup kuali dan biarkan ayam betul-betul masak
- Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air
- Kacau sehingga pekat dan sedia untuk diangkat
- Untuk hiasan, boleh tabur hirisan lada dan daun bawang
*kalo nak pedas boleh tambah black pepper sket
ps: Gambar di atas tak de sebarang hiasan sebab baru perasan dalam fridge lada dah abis.. :p
No comments:
Post a Comment