Pages

20 February 2011

DIY - Repainting Baby Cot

Got this preloved baby cot from my sister in law for free!.. Still in very good condition. Originally varnish finish. Plan to repaint it with solid color. Sorang nak kaler brown-black, sorang nak kaler putih.. giler kontra!.. Teke siapa nak kaler gelap, siapa nak kaler putih? ya betul!! Saya yang nak kaler brown black.. sebab nak match ngan wardrobe yang belum dibeli lagi!.. diulangi belum dibeli lagi... ekeke..

Asalnya katil bilik atas tu katil jati.. kaler gelap ala-ala sesuai dengan brown black.. tapi sejak mak pakai katil hospital dan pak pakai katil single, kitorang bawak naik katil putih tu replace katil jati kat atas.. katil jati tu letak dalam bilik satu lagi.. ehehe.. tukar plak.. so sesuai la kalo nak repaint baby cot tu ngan kaler putih.

Yang ni namanyer Paint/Varnish Stripper.. Gunanya untuk buang cat lama.. sebenarnya kitorang malas nk guna paint stripper ni.. hari tu sebenarnya dah gosok ngan kertas pasir. Tapi hasilnya tak berapa nak puas hati.

Lagi satu risau nanti cat tak berapa nak melekat atau tak tahan lama.. Tak pernah guna lagi menda ni. Tapi ikut instruction sangat senang. Sapu dengan berus ikut ira kayu. Tunggu 15 minit untuk stripper tu bertindak balas dengan cat/varnish lama, Nanti cat/varnish lama tu akan melepuh dan senang nak remove.

Boleh remove dengan steel wool halus ni.. Ada banyak saiz, tapi pilih yang halus pun ok.. Yang ni gred 0. Cara nak gosok pun kene ikut ira kayu.

Masa nak gosok ni kene berhati-hati sebabnyer chemical stripper tu tak baper elok untuk kesihatan. Jangan contact dengan kulit dan jangan hidu bau stripper tu banyak sangat.. pakai mask dan gloove yang sesuai.

Yang ni cat yang dah dibeli. Kaler apa?. surprise.. eheh.. ada tulis kat tong tu.. tapi nanti la.. tunggu hasil akhir la.. baru surprise.. entah jadik ke tidak .. Yang ni teori ajer.. ntah praktikalnyer hancus.. uhuu... Cat ni sesuai untuk cat kayu.. Nippon ni memang mahal sket. Tapi kalo nak beli cat yang murah, finishing dia tak baper nak berkenan. Berkilat sangat.. yang ni soft matt finish. Dulux pun ada jugak cat kayu yang tak kilat sangat ni.. tapi kat ACE ada nippon je time tu..

Okeh.. intro sumer dah citer.. Konon nak buat pagi ni.. kite tengok apa jadik... uhuhuu.... wish us luck!

2 comments:

jijah said...

Good luck! Suka tengok bring home handyman. Dan cerita2 seangkatan dgnnya.

faraazri said...

tq tq.. sama lah.. sumer rancangan yang macam tu memang menjadik feveret! :)